Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Κακολύρι 5/44... Η Ιστορία μιας Μέρας


Την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 η Κινηματογραφική Λέσχη Ερέτριας 
θα προβάλει το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ιωάννου, 
''Κακολύρι 5/44... Η Ιστορία μιας Μέρας ''.

Στη προβολή της ταινίας θα παραστεί ο σκηνοθέτης Σταύρος Ιωάννου.
Την ταινία θα προλογίσει ο φιλόλογος Δημήτρης Νεάκης.

Η προβολή θα γίνει στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερέτριας χάρτης
Ώρα: 20:45
Η είσοδος είναι ελεύθερη!
Περίληψη
«Εξήντα χρόνια μετά τη συντριβή του ναζισμού, οι γέροντες στο χωριό Κακολύρι μιλάνε, προσπαθώντας να συμπληρώσουν το παζλ της τραγικής ιστορίας του χωριού τους εκείνο το Μάη του1944. 
Εξήντα χρόνια μετά, κανείς δεν γνωρίζει ολόκληρη την ιστορία. Ο καθένας γνωρίζει αυτό που έζησε. Η θηριωδία των Γερμανών μέσα από την ωμότητα των προφορικών περιγραφών.
Μιλάνε για τη σφαγή, για το πλιάτσικο, για τις πράξεις των ανταρτών, των Γερμανών και των συνεργατών τους,για τον εμφύλιο. Μιλάνε για την εν ψυχρώ εκτέλεση ανδρών και παιδιών...
Όμως το Κακολύρι ήταν ένας μόνο τόπος ολοκαυτώματος, ανάμεσα στους δεκάδες άλλους στην Ελλάδα. Θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει οπουδήποτε... στην Σρεμπρένιτσα, στη Βαγδάτη, στην Αφρική.
Οπουδήποτε άνθρωποι σκοτώνουν ανθρώπους…»
(από την παρουσίαση της στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου)
Αφίσα
 
Σταύρος Ιωάννου
Γεννήθηκε στην Εύβοια και σπούδασε στην Αθήνα κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου. Το 1978 γύρισε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους "Αντιθέσεις" και τον επόμενο χρόνο το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Αντιά". Το 1984 ίδρυσε την εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, filmode την οποία και διευθύνει μέχρι σήμερα. 
Έχει σκηνοθετήσει δεκάδες ντοκιμαντέρ για την Δημόσια Τηλεόραση, ΕΡΤ το Υπουργείο Πολιτισμού και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Έχει συνεργαστεί με τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού και σημαντικές ταινίες του έχουν Βραβευτεί σε Διεθνή Φεστιβάλ και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Η ταινία του μυθοπλασίας "Κλειστοί Δρόμοι" (παραγωγής 2000) συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου (2001) και Βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2000) και στο Διεθνές Φεστιβάλ της Γενεύης (2001) και συμμετείχε σε 25 ακόμη Διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.
Το 2009 ολοκληρώθηκε η ταινία μυθοπλασίας "Χορεύοντας στον Πάγο" που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο 2009. 

Ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης-παραγωγός, έχει γυρίσει δεκαπέντε ντοκιμαντέρ κι έχει διακριθεί με έξι βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.
Ντοκιμαντέρ

1 σχόλιο: