Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

ΘΕΡΙΝΟ
CINEMA 2021
Τη Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 θα προβληθεί η αισθηματική ταινία "Πέρα από την Αφρική" του Sydney Pollak.

Αισθηματική, Εποχής | 161' | Έγχρ. | Η.Π.Α. | 1985 | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Karen Blixen, μια αληθινή ιστορία για τα όσα η ίδια βίωσε κι αισθάνθηκε κατά την παραμονή της στη "Μαύρη Ήπειρο". 

Πρωτότυπος τίτλος: Out Of Africa
ΣκηνοθεσίαSydney Pollack
Σενάριο: Kurt Luedtke
Πρωταγωνιστούν: Robert Redford, Meryl Streep, Klaus Maria Brandaue

Η προβολή θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Α' Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας (δίπλα στο λιμάνι)  χάρτης 
Ώρα: 21:00 Η είσοδος είναι ελεύθερη!


Υπόθεση
Στην αποικιακή Κένυα των αρχών του 20ού αιώνα, μια Δανή συγγραφέας βαρόνη (Meryl Streep), της οποίας ο γάμος έχει πρακτικά διαλυθεί, διευθύνει με δυναμισμό τη φυτεία καφέ της. Παράλληλα ζει μια μοναχική ζωή καθώς ο άντρας της την απατά, ενώ σύντομα θα βρει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός άλλου άντρα (Robert Redford).
Ο Sydney Pollack μέσα από την ιστορία μιας γυναίκας που καταφθάνει στην Αφρική στις αρχές του 20ού αιώνα, μας γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο με την "Μαύρη Ήπειρο". Είναι από τις ελάχιστες φορές που ένας τόπος παρουσιάζεται τόσο γεμάτα, με πλήρη καθαρότητα στην εικόνα των τοπίων του αλλά και με άκρως κινηματογραφική ματιά σε μια ταινία.
Ο Syndney Pollack δεν μας μεταφέρει απλά στην Αφρική. Μας αφήνει να την εξερευνήσουμε από άκρη σε άκρη. Μας επιτρέπει να την ζήσουμε σε κάθε της μορφή κι έκταση, να κατανοήσουμε τους άγραφους νόμους της, τον τρόπο ζωής των κατοίκων αλλά και τις διαφορές που έχει αυτός από εκείνον των Δυτικών που βίαια εισέβαλαν στα δικά τους χωράφια προσπαθώντας δήθεν μου τάχα να τους εκπολιτίσουν. Μια προσπάθεια άχρηστη αφού πολύ σύντομα αντιλαμβανόμαστε ότι οι βάρβαροι δεν είναι εκείνοι αλλά εμείς. 
(πηγή: Γιώτα Παπαδημακοπούλου)

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
"Είχα ένα αγρόκτημα στην Αφρική, στους πρόποδες των λόφων Νγκονγκ. Ο ισημερινός περνά εκατόν εξήντα χιλιόμετρα βόρεια απ' αυτούς τους ορεινούς όγκους, και το αγρόκτημα απλώνεται σε υψόμετρο πάνω από χίλια οκτακόσια είκοσι μέτρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ένιωθες ότι ανέβηκες ψηλά, ότι ηλησίασες τον ήλιο, νωρίς όμως το πρωί και το σούρουπο η ατμόσφαιρα ήταν διαυγής και γαλήνια, και οι νύχτες κρύες.
Γεωγραφική θέση και υψόμετρο συντελούσαν στη δημιουργία ενός τοπίου που όμοιο του δεν υπήρχε σε ολόκληρο τον κόσμο. Πλούτος και αφθονία πουθενά. Ήταν η Αφρική διυλισμένη στα χίλια οκτακόσια είκοσι μέτρα, σαν τη δυνατή και καθάρια ουσία μιας ηπείρου."
Η ταινία είναι βασισμένη κυρίως στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο "Out of Africa" της Karen Blixen (με το ψευδώνυμο Isak Dinesen), το οποίο εκδόθηκε το 1937, ενώ χρησιμοποιήθηκαν για επιπλέον πληροφορίες και άλλα έργα της συγγραφέως, όπως το «Σκιές στο Χορτάρι». Το βιβλίο καταγράφει την αφρικανική εμπειρία της Karen Blixen στη Βρετανική Ανατολική Αφρική πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Πνεύμα αντισυμβατικό και ελεύθερο, η δανέζα Blixen καταφέρνει ξεπερνώντας τις αποικιοκρατικές και ρατσιστικές αντιλήψεις που επικρατούσαν την εποχή εκείνη, να διεισδύσει στον πυρήνα των πραγμάτων και να μας δώσει ένα απολαυστικό πορτρέτο ενός χαμένου παραδείσου.
Βραβεία
Η ταινία κέρδισε 28 Βραβεία, ανάμεσά τους και 7 Βραβεία Όσκαρ.
Oscar Καλύτερης ταινίας - Sydney Pollack (1986) video
Oscar Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης - John Barry (1986) video
Oscar Καλύτερης σκηνοθεσίας - Sydney Pollack (1986) video
Oscar Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου - Kurt Luedtke (1986) video
Oscar Καλύτερης σκηνογραφίας - Stephen B. Grimes και Josie MacAvin (1986) video
Oscar Καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας - David Watkin (1986) video
Oscar Καλύτερης μίξης ήχου - Chris Jenkins, Gary Alexander, Larry Stensvold και Peter Handford (1986) video
Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας (1987)
Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου (1987)
Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερου ήχου (1987)
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης (1986)
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης δραματικής ταινίας (1986)
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Β' ανδρικού ρόλου σε ταινία (1986)
Βραβείο Νταβίντ ντι Ντονατέλο Καλύτερης ξένης ηθοποιού (1986)
Καλύτερη οργανική σύνθεση (1986)
Βραβείο Νταβίντ ντι Ντονατέλο Καλύτερης ξένης ταινίας (1986)
Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Λος Άντζελες Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου (1985)
Agatha Award for Best Short Story (1999)
Αφίσα

Σύνδεσμοι
       en                                      
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Sydney Pollack | Σενάριο: Kurt Luedtke | Πρωταγωνιστούν: Robert Redford, Meryl Streep, Klaus Maria Brandauer | Μουσική: John Barry | Φωτογραφία: David Watkin Γλώσσα: Αγγλικά | Χώρες Παραγωγής: Η.Π.Α. | Παραγωγοί: Sydney Pollack, Kim Jorgensen | Εταιρεία Παραγωγής: Mirage Enterprises | ΔιανομήUniversal Pictures ΜοντάζFredric Steinkamp, William Steinkamp, Pembroke Herringm Sheldon Kahn | ΚοστούμιαMilena Canonero Τοποθεσίες γυρισμάτων: Κένυα, Η.Β.

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου