Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017

Μια Υπέροχη Ζωή

Την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 θα προβληθεί η δραματική ταινία "Μια Υπέροχη Ζωή" του Frank Capra.

Δράμα, Οικογενειακή | 130' | Ασπρόμαυρη | Η.Π.Α. | 1946 | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση

Μια φανταστική χριστουγεννιάτικη ιστορία με δραματικές καταστάσεις, χιούμορ και αισιοδοξία! Θαυμάσια αλληγορία της ευτυχίας, συγκινητική, με απόλυτη ισορροπία των μελοδραματικών τόνων και εξαιρετικές ερμηνείες.
Πρωτότυπος τίτλος: It's a Wonderful Life
Σκηνοθεσία: Frank Capra
Σενάριο: Frances Goodrich, Albert Hackett, Jo Swerling, Frank Capra
Γλώσσα: Αγγλικά

Η προβολή θα γίνει στον Πολιτιστικό Σύλλογο "Κ. Κανάρης" χάρτης (έναντι Ι.Ν. Παραβουνιώτισσας)
Ώρα: 20:45 
Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1945, στην μικρή πόλη Bedford Falls, ο George Bailey (James Stewart) σκέπτεται να αυτοκτονήσει. Είναι παντρεμένος με την Mary (Donna Reed) και πατέρας, και διευθύνει μια μικρή επιχείρηση «Κτίζοντας και Δανείζοντας» που έχει οικονομικά προβλήματα καθώς ο Τραπεζίτης Potter (Lionel Barrymore), ο πλουσιότερος άνθρωπος της πόλης, κάνει ό,τι μπορεί για να χρεοκοπήσει την επιχείρηση και να την εξαγοράσει. Η μικρή επιχείρηση κτίζει σπίτια σε καλές τιμές με μικρό δανεισμό και ο κόσμος τα προτιμά από τα αχούρια που ενοικιάζει ο τραπεζίτης σε πανάκριβες τιμές.
Τα οικονομικά προβλήματα φαίνονται άλυτα και η αυτοκτονία η μόνη λύση για τον George που στέκεται σε μία γέφυρα σκεπτόμενος το απονενοημένο διάβημα… Εκείνη τη στιγμή εμφανίζεται μπροστά του ο φύλακας άγγελός του, ο Clarence (Henry Travers), άγγελος 2ης Κλάσσης, που, προκειμένου να αποκτήσει φτερά αγγέλου και να ανέλθει στην κλίμακα των αγγέλων, είναι επιφορτισμένος να σώσει τον George. Του επισημαίνει πόσο καθοριστικά καλές ήταν οι πράξεις του για τη ζωή των αγαπημένων του ανθρώπων, της οικογένειάς του, αλλά και πολλών ακόμα συνανθρώπων του στην πόλη του και ότι αξίζει πολύ περισσότερο από ότι πίστευε μέχρι τότε ο ίδιος για τον εαυτό του.
Το σενάριο βασίστηκε στο διήγημα «Το Μεγαλύτερο Δώρο» που γράφτηκε το 1939 από τον Φιλιπ Βαν Ντορεν Στερν και που κανείς δεν ήθελε να την εκδώσει. Ο συγγραφέας της απογοητευμένος την μετέτρεψε τελικά σε χριστουγεννιάτικη κάρτα το 1943 και την έστειλε σε 200 φίλους του. Έτσι εντοπίστηκε από παραγωγό του Hollywood και αγοράσθηκαν τα δικαιώματά της για να γίνει σενάριο.
Η πόλη που διαδραματίζεται η ιστορία, το Bedford Falls, είναι φανταστική και δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου για την ταινία. Παράγοντες της πόλης Seneca Falls ισχυρίσθηκαν ότι ο Frank Capra επισκέφτηκε την πόλη τους το 1945 και εμπνεύστηκε από αυτήν για να δημιουργήσει την φανταστική του πόλη Bedford Falls. Γι' αυτό η πόλη Seneca Falls καθιέρωσε ένα ετήσιο Φεστιβάλ κάθε Δεκέμβρη "It's a Wonderful Life festival". Στα μέσα του 2009 άνοιξε το Ξενοδοχείο Clarence ονοματισμένο έτσι προς χάριν του φύλακα αγγέλου του George Bailey και το 2010 το μουσείο "It's a Wonderful Life".


Αποδοχή
Η ταινία όταν πρωτοπροβλήθηκε (αρχές 1947) και δεν είχε την αναγνώριση που της άξιζε. Στον σκληρό ανταγωνισμό με άλλες ταινίες προστέθηκε και η παρέμβαση του FBI τον Μάιο του 1947 που κατηγόρησε την ταινία ως "μεταφέρουσα φιλο-κομμουνιστικά μηνύματα". Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ταινία θεωρήθηκε μεγάλη αποτυχία και έπεσε στην αφάνεια. Η ταινία είχε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας αλλά δεν κέρδισε κανένα.
Η επανεκτίμηση της ταινίας άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 όταν άρχισε να προβάλλεται στην τηλεόραση. Σήμερα θεωρείται, διεθνώς, ως μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουν δημιουργηθεί στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης, με θέμα τα Χριστούγεννα. Έχει αναγνωριστεί από το Αμερικανικό Ινστιντούτο Κινηματογράφου ως μία από τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων ων εποχών.
Ο σκηνοθέτης Frank Capra είπε σε συνέντευξή του ότι αυτή ήταν η πιο αγαπημένη του ταινία απ΄ όσες σκηνοθέτησε κι ότι κάθε Χριστούγεννα την πρόβαλλε σπίτι του για την οικογένειά του. Και ο James Stewart, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, επίσης είπε σε συνέντευξή του ότι αυτή ήταν η πιο αγαπημένη του ταινία απ’ όσες είχε κάνει.
Αφίσα

Σύνδεσμοι
    en      
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Frank Capra | Σενάριο: Frances Goodrich, Albert Hackett, Jo Swerling, Frank Capra | Ηθοποιοί: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Henry Travers | Μουσική: Dimitri Tiomkin | Φωτογραφία: Joseph Walker | Γλώσσα: Αγγλικά | Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α. | Παραγωγός: Frank Capra | Εταιρεία παραγωγής: Liberty Films | Μοντάζ: William Hornbeck | Διανομή: RKO Radio Pictures | Κοστούμια: Edward Stevenson | Γυρίσματα: Bedford Falls
Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου