Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ

Την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 θα προβληθεί η ταινία ''Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ" του Frank Darabont.

Δραματική, Κοινωνική, Αστυνομική | Έγχρωμη | 1994 | Η.Π.Α. | 142' | Ακατάλληλο κάτω των 15

Ο φόβος σε κρατάει φυλακισμένο. Η ελπίδα σε απελευθερώνει. 
Η ταινία βασίζεται στη νουβέλα του Stephen King με τον τίτλο "Rita Hayworth and Shawshank Redemption". 
Η ταινία έλαβε εξαιρετικές κριτικές και προτάθηκε για 7 βραβεία Όσκαρ από τα οποία δεν κέρδισε κανένα. 
Πρωτότυπος τίτλος: The Shawshank Redemption
Σκηνοθεσία: Frank Darabont 
Σενάριο: Frank DarabontStephen King (νουβέλα)

Η προβολή θα γίνει στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερέτριας χάρτης
Ώρα: 20:45 
Η είσοδος είναι ελεύθερη!



Υπόθεση
Το 1947, ο τραπεζίτης Andy Dufresne (Tim Robbins) καταδικάζεται εις δις ισόβια για τη δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της. Στέλνεται να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή Shawshank. Εκεί θα γνωρίσει και θα γίνει φίλος με τον Ellis Boyd 'Red' Redding (Morgan Freeman). Ο Red είναι γνωστός στη φυλακή στο να βρίσκει πράγματα και ο Andy του ζητά ένα σφυρί ώστε να συνεχίσει το χόμπι στο να δημιουργεί μικρά πέτρινα πιόνια σκακιού. Αργότερα του ζητάει μία αφίσα της Rita Hayworth και με το πέρασμα των χρόνων, μία αφίσα της Marilyn Monroe και της Raquel Welch. Η άσχημη πραγματικότητα της φυλακής γρήγορα συστήνεται στον Andy: ένας διεφθαρμένος διευθυντής, σαδιστικοί φύλακες και συγκρατούμενοι που είναι λίγο πιο πολιτισμένοι από τα ζώα, πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν βία ή να βιάσουν ώστε να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους. Ο Andy όμως δεν λυγίζει. Χρησιμοποιεί τις οικονομικές του γνώσεις και κερδίζει την εύνοια του διευθυντή Warden Norton (Bob Gunton) και των φυλάκων. Φτιάχνει τα βιβλία του Norton για τις παράνομες εργασίες και παρακολουθεί τις επενδύσεις των περισσότερων από το προσωπικό της φυλακής. Σε αντάλλαγμα, βελτιώνει τη βιβλιοθήκη της φυλακής και φέρνει μια αξιοπρέπεια και σεβασμό στους συγκρατούμενούς του.
Πληροφορίες - Παραλειπόμενα
Η ταινία έχει ήδη μείνει κλασική από την τρομακτική ανταπόκριση του κοινού. Όχι τόσο στις αίθουσες όσο σε ψηφοφορίες κι αναζήτηση στο internet. Ο παραγωγός Ted Turner έδωσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τις ΗΠΑ αποκλειστικά στο δικό του δίκτυο το ΤΝΤ. Η ταινία παίζεται υπερβολικά συχνά από το κανάλι. 
Ο Stephen King πούλησε τα δικαιώματα του βιβλίου του στον Frank Darabont για πολύ λίγα χρήματα. Ο λόγος ήταν ότι μοιράζονταν μια δυνατή φιλία εξ αποστάσεως από τότε που ο Darabont είχε διασκευάσει σε μικρού μήκους έργο μια μικρή ιστορία του King, το The Woman in the Room, κι αυτό για ελάχιστα χρήματα. Πρώτη φορά ειδώθηκαν στα γυρίσματα του Shawshank Redemption. Ο συγγραφέας δήλωσε πως ήταν μια πολύ ακριβής αποτύπωση του έργου του. Η φιλία τους παρέμεινε κι ο Darabont έκανε τρεις ακόμα ταινίες, οι δύο από έργα του Stephen King
Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στο σωφρονιστικό κέντρο Μάνφιλντ του Οχάιο. Η φυλακή ήταν σε τόσο άθλια κατάσταση που το συνεργείο έκανε ταυτόχρονα κι επισκευές. Όμως, επειδή δεν γινόταν να επισκευαστεί πλήρως, θεωρήθηκε φθηνότερο να γίνουν τα περισσότερα γυρίσματα σε στούντιο. 
Ο Darabont παρακολουθούσε κάθε Κυριακή τα γυρίσματα του φιλμ Τα Καλά Παιδιά (Goodfellas) του Martin Scorsese. Τον ενδιέφερε πολύ το πώς βάζει την αφήγηση και το πώς παρουσιάζει το πέρασμα του χρόνου. 
Η Αμερικανική Ανθρωπιστική Ένωση έμαθε για μια σκηνή όπου θεώρησε πως το κοράκι του Μπρουκς κακομεταχειρίζεται. Ο νόμος έλεγε από τότε πως όταν υπάρχει κάποιο ζώο στην ταινία, περνάει πρώτα το σενάριο από αυτή την οργάνωση. Για να γίνει η συγκεκριμένη σκηνή, οι παραγωγοί αναζήτησαν και βρήκαν ένα ψόφιο. 
Σε κάποια ατάκα του Morgan Freeman αναφέρεται «Ίσως, επειδή είμαι Ιρλανδός». Φυσικά ένας έγχρωμος δεν θα μπορούσε να είναι Ιρλανδός, αλλά ο ήρωας στο βιβλίο του Stephen King ήταν. Ο σκηνοθέτης αποφάσισε να το αφήσει σαν εσωτερικό αστείο.
Στο φινάλε η ταινία αφιερώνεται σε κάποιον Allen Greene. Αυτός ήταν ο μόνιμος ατζέντης και προσωπικός φίλος του σκηνοθέτη, ο οποίος πέθανε λίγο πριν το τέλος των γυρισμάτων από επιπλοκές του ιού Aids. 
Ο ρόλος του Tommy Williams προορίζονταν για τον Brad Pitt. Αυτός του Andy Dufresne για τον Kevin Costner. Ο Costner αρνήθηκε και αργότερα δήλωσε πως το μετάνιωσε οικτρά.
Βραβεία - Διακρίσεις
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει συμπεριλάβει το "Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ" σε δύο λίστες.
• Καταλαμβάνει την 72η θέση στην κατηγορία AFI 100 Χρόνια... 100 Ταινίες.
• Καταλαμβάνει την 23η θέση στην κατηγορία AFI 100 Χρόνια... 100 Επευφημίες.

Οργάνωση
Κατηγορία
Υποψήφιος
Αποτέλεσμα
Καλύτερη Ταινία
Υποψηφιότητα
Διασκευασμένο Σενάριο
Frank Darabont
Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικού Ρόλου
Morgan Freeman
Υποψηφιότητα
Φωτογραφία
Roger Deakins
Υποψηφιότητα
Μοντάζ
Richard Francis-Bruce
Υποψηφιότητα
Μουσική
Thomas Newman
Υποψηφιότητα
Ήχος
Robert J. Litt, Elliot Tyson, Michael Herbick, Willie D. Burton
Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικού Ρόλου
Morgan Freeman
Υποψηφιότητα
Σενάριο
Frank Darabont
Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο
Tim Robbins
Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο
Morgan Freeman
Υποψηφιότητα
Αφίσα
 
Σύνδεσμοι
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82:_%CE%A1%CE%AF%CF%84%CE%B1_%CE%A7%CE%AD%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%BF%CF%81%CE%B8    http://www.imdb.com/title/tt0111161/?ref_=ttfc_fc_tten  https://www.cine.gr/film.asp?id=577    http://www.athinorama.gr/cinema/movie/teleutaia_eksodos_rita_xeigouorth-1004974.html
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Frank Darabont | Σενάριο: Frank Darabont, Stephen King (νουβέλα) | Πρωταγωνιστούν: Tim Robbins, Morgan Freeman | Μουσική: Thomas Newman | Φωτογραφία: Roger Deakins | Μοντάζ: Richard Francis-Bruce | Studio: Castle Rock Entertainment | Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένες Πολιτείες | Παραγωγή: Columbia Pictures | Παραγωγός: Niki Marvin | Γλώσσα: Αγγλικά | Κοστούμια: Elizabeth McBride | Μοντάζ: Richard Francis-Bruce | Τοποθεσίες γυρισμάτων: Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, Οχάιο
Trailer                                      

1 σχόλιο: