Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ


ΘΕΡΙΝΟ CINEMA 2021
Την Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 θα προβληθεί το δραματικό θρίλερ "Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ" του Anthony Minghella.

Δράμα, Ψυχολογικό Θρίλερ | 139' | Έγχρ. | Η.Π.Α. | 1999 

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα "The Talented Mr. Ripley" της Patricia Highsmith, το οποίο είχε μεταφερθεί ξανά στη μεγάλη οθόνη το 1960 με τον τίτλο Γυμνοί στον Ήλιο (Plein Soleil) με τον Alain Delon στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Tom Ripley.
Πρωτότυπος τίτλος: The Talented Mr. Ripley 
Σκηνοθεσία & Σενάριο: Anthony Minghella 

Η προβολή θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Α' Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας (δίπλα στο λιμάνι)  χάρτης 
Ώρα: 21:00 | Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Ένας Αμερικανός μικροαπατεώνας o Tom Ripley (Matt Damon), μισθώνεται προκειμένου να ταξιδέψει στην Ιταλία του '50 και να φέρει πίσω ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο με το όνομα Dickie Greenleaf (Jude Law). Σύντομα γοητεύεται από την πολυτελή και ονειρική ζωή που κάνει αυτές τις μέρες αλλά απογοητεύεται από το χαρακτήρα του Dickie κι αποφασίζει να αξιοποιήσει το ταλέντο του στην πλαστογραφία λαμβάνοντας δραστικά μέτρα, τα οποία όμως δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι σκοτώνει το πλουσιόπαιδο που τον φιλοξενεί και οικειοποιείται την ταυτότητά του. Όμως το ένα έγκλημα φέρνει το άλλο. 

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Ο TOM ΡΙΠΛΕΫ ΤΑ ΗΘΕΛΕ ΟΛΑ: τα χρήματα, την επιτυχία, την καλή ζωή. Ήταν έτοιμος ακόμα και να σκοτώσει για να τα αποκτήσει όλα αυτά. Όταν ένας πλούσιος Αμερικανός του ζήτα να φέρει πίσω τον γιό του, ο όποιος έχει εγκατασταθεί στην Ιταλία, θα καταστρώσει ένα διαβολικό σχέδιο: να πάρει τη θέση του Ασώτου υιού και να ζήσει με την ταυτότητα εκείνου μια ζωή ονειρεμένη.
Τίποτα απλούστερο για τον Tom. Χάρη στο ταλέντο του στην πλαστογραφία εξαπάτα τις αρχές. Και σε ό,τι άφορα το φόνο, ένα απλό "δυστύχημα" θα του επιτρέψει να αλλάξει ταυτότητα, αφήνοντας συγχρόνως να φανεί ή γοητεία πού ασκούσε το θύμα στον θύτη του.
Πρώτο μυθιστόρημα της σειράς με ήρωα τον Ripley, η οποία ξεκίνησε το 1955 και ολοκληρώθηκε το 1990, Ο ταλαντούχος κύριος Ripley αποτελεί το πιστοποιητικό γέννησης ενός από τους πιο απίθανους χαρακτήρες της αστυνομικής λογοτεχνίας, η διπροσωπία του οποίου γοήτευσε κινηματογραφιστές όπως ο Rene Clement (Plein Soleil, I960) και ο Anthony Minghella (The Talented Mr. Ripley, 1999): πρόκειται για ταινίες που προσπάθησαν να συλλάβουν το ανεπαίσθητο. Ένας γοητευτικός αλλά κυνικός στο έπακρο, φιλικός και συμπαθής αλλά με μια απεχθή αλαζονεία, ο Tom αψηφά κάθε ηθική, διεκδικώντας το δικαίωμα να σκοτώνει, στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του, ή οποία ξεδιπλώνεται σε τέσσερα ακόμα μυθιστορήματα. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)
Βραβεία
Η ταινία, που αποτελεί αρκετά πιστή διασκευή του ομώνυμου βιβλίου της Patricia Highsmith, έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Διασκευασμένου Σεναρίου και Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Jude Law. Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 25 Δεκεμβρίου 1999, έλαβε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς και σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. 

Η ταινία κέρδισε τα παρακάτω βραβεία:
Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερου Β' ανδρικού ρόλου - Jude Law (2000)
Βραβείο του Εθνικού Συμβουλίου Κριτικών Κινηματογράφου των ΗΠΑ Καλύτερου Β' ανδρικού ρόλου (1999)
Κινηματογραφικό Βραβείο Critics' Choice Καλύτερης μουσικής επένδυσης (2000)
Βραβείο του Εθνικού Συμβουλίου Κριτικών Κινηματογράφου των ΗΠΑ Καλύτερου σκηνοθέτη (1999)
Βραβείο Chlotrudis Καλύτερου Β' ανδρικού ρόλου - Jude Law (2000)
Blockbuster Entertainment Award for Favorite Supporting Actor - Suspense (2000)
Αφίσα

Σύνδεσμοι

       en                                      
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Anthony Minghella | Σενάριο: Anthony Minghella | Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman, Jack Davenport, James Rebhorn, Sergio Rubini, Philip Baker Hall | Μουσική: Gabriel Yared | Φωτογραφία: John Seale Γλώσσα: Αγγλικά | Χώρες Παραγωγής: Η.Π.Α. | Παραγωγοί: William Horberg, Tom Sternberg | Εταιρείες Παραγωγής: Mirage Enterprises, Timnick Films | ΔιανομήParamount Pictures, Miramax International ΜοντάζFredric Steinkamp, William Steinkamp, Pembroke Herringm Sheldon Kahn | ΚοστούμιαGary Jones, Ann Roth Τοποθεσίες γυρισμάτων: Ιταλία, Νέα Υόρκη

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου