Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς

ΘΕΡΙΝΟ CINEMA 2019
Την Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 θα προβληθεί η απολαυστική ταινία περιπέτειας "Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς" του John Huston.

Περιπέτεια | 129' | Έγχρωμη | Η.Β., Η.Π.Α. | 1975 | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση

Πρόκειται για μια κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος "Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς" του Rudyard Kipling. Το επίκεντρό της ταινίας είναι η άκρατη απληστία και φιλοδοξία.
Πρωτότυπος τίτλος: The Man Who Would Be King
ΣκηνοθεσίαJohn Huston
Σενάριο: John Huston, Gladys Hill

Η προβολή θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Α' Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας (δίπλα στο λιμάνι)  χάρτης 
Ώρα: 21:00 | Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Όταν η Ινδία ήταν υπό Αγγλική Κυριαρχία, δύο πρώην στρατιώτες, ο Daniel Dravot (Sean Connery) και ο Peachy Carnahan (Michael Caine), συνειδητοποίησαν πως δεν τους έφτανε η θέση τους ως στρατιώτες. Αποφάσισαν να πάνε σε ένα μακρινό μέρος, το Καφιριστάν (σύγχρονο Αφγανιστάν στην επαρχία του Νουριστάν), να βοηθήσουν τον φύλαρχο να εκπαιδεύσει τον στρατό του, να νικήσει τους αντιπάλους του και στη συνέχεια να τον ανατρέψουν για να γίνουν οι ίδιοι βασιλιάδες, έτσι ώστε να λεηλατήσουν με την άνεσή τους τα πλούτη της χώρας. Δεν υπολόγισαν όμως τα απρόοπτα ενός τέτοιου εγχειρήματος!

Παραλειπόμενα
• Ο John Huston προσπάθησε πολλές φορές στο παρελθόν να μεταφέρει το “The Man who would be King” στον κινηματογράφο. Στην πρώτη του προσπάθεια υπολόγιζε να χρησιμοποιήσει στο πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Clark Gable και Humphrey Bogart, όμως ο δεύτερος πέθανε κι έτσι η παραγωγή έμεινε «στο ράφι» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, η μεταφορά θα γινόταν με τους Burt Lancaster και Kirk Douglas κι αυτή η προσπάθεια όμως δεν απόδωσε καρπούς. Όταν ακούστηκαν τα ονόματα των Robert Redford και Paul Newman, ο δεύτερος από αυτούς αντιπρότεινε τους Sean Connery και Michael Caine, με τους οποίους τελικά και πραγματοποιήθηκε η μεταφορά. 
• Τα γυρίσματα της ταινίας είχαν ήδη ξεκινήσει, δεν είχε βρεθεί όμως η ηθοποιός εκείνη που θα ενσάρκωνε την Roxanne. Κατά τη διάρκεια της κινηματογράφησης, σε ένα μικρό πάρτυ που έγινε για τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς, ο Huston απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν είχε βρει την κοπέλα που θα έκανε την Ρωξάνη. Τότε, όλοι οι παρευρισκόμενοι γύρισαν τα κεφάλια τους προς την Shakira Caine, την πανέμορφη σύζυγο του Michael Caine κι έτσι εκείνη κέρδισε το ρόλο.
• Ο Karroom Ben Bouih ερμήνευσε τον ανώτερο ιερέα Kafu-Selim σε ηλικία 103 ετών! Ήταν η πρώτη και τελευταία εμφάνισή του στην οθόνη.
• Ο προϋπολογισμός της ταινίας εκτιμήθηκε περίπου στα 8.000.000 δολάρια. Ο Connery και ο Caine όμως αργότερα υπέβαλαν μήνυση στην παραγωγή γιατί αισθάνθηκαν πως δεν αμείφθηκαν όπως θα έπρεπε.
• Ένα μικρό απόσπασμα από τη στρατιωτική εκπαίδευση του Sean Connery στους Καφιριστανούς: «Ακούστε καλά, βάρβαροι, αμόρφωτοι! Θα σας μάθουμε στρατιωτική τέχνη, το πιο καλό επάγγελμα. Μετά, θα σφάζετε εχθρούς σαν πολιτισμένοι άνθρωποι.»
• Ο κορυφαίος κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Εμπερτ, απένειμε στην ταινία τη μέγιστη βαθμολογία του - των τεσσάρων αστεριών.

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 

Η πένα του Kipling μας ταξιδεύει στη μακρινή Ινδία, στην Ινδία των αντιθέσεων και των εκπλήξεων, όπου το απίθανο συμβαδίζει με το πιθανό, το αναπάντεχο με το αναμενόμενο, το φανταστικό με το πραγματικό. Τέσσερα διηγήματα που μας συναρπάζουν καθώς ταξιδεύοντας στα άγρια τοπία της Ινδίας μπλεκόμαστε σ' έναν κόσμο ξένο και αλλόκοτο.
Η ιστορία εμπνεύστηκε από τον James Brooke, έναν Άγγλο του 19ου αιώνα ο οποίος έγινε ο πρώτος λευκός Ράτζα (Rajah, βασιλιάς) του Σαραουάκ του Βόρνεο, καθώς και από τα ταξίδια του Αμερικανού τυχοδιώκτη Josiah Harlan, επίσης τον 19ο αιώνα, ο οποίος απέκτησε τον τίτλο του πρίγκιπα του Γκορ στο Αφγανιστάν, ισοβίως για τον εαυτό του και κληρονομικά για τους απογόνους του. Το διήγημα επίσης περιλαμβάνει πολλές ακριβείς περιγραφές, όπως την ορθή γεωγραφική θέση του Καφιριστάν στο ανατολικό Αφγανιστάν, και τα Ευρωπαϊκού τύπου χαρακτηριστικά των κατοίκων του Καφιριστάν, των Νουριστάνι (σύγχρονοι Καλάς). Το τέλος του διηγήματος, βασίζεται στην τύχη που είχε ο Γερμανός εξερευνητής του 19ου αιώνα, Adolf Schlagintweit, στην Κεντρική Ασία.

Υποψηφιότητες

Η ταινία ήταν υποψήφια για τέσσερα βραβεία Όσκαρ: Καλύτερης καλλιτεχνικής επιμέλειας, Καλύτερου σεναρίου (John Huston, Gladys Hill), Καλύτερης ενδυματολογίας (Edith Head) και Καλύτερου Μοντάζ (Russell Lloyd). Ο Maurice Jarre ο οποίος δημιούργησε τη μουσική σύνθεση, ήταν υποψήφιος για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης. Η Edith Head, ήταν επίσης υποψήφια των Βραβείων Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την καλύτερη ενδυματολογία και ο Oswald Morris για την καλύτερη κινηματογράφηση.
Αφίσα
Σύνδεσμοι
       en                                      
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: John Huston | Σενάριο: John Huston, Gladys Hill | Πρωταγωνιστούν: Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer, Saeed Jaffrey, Shakira Caine | Μουσική: Maurice Jarre | Φωτογραφία: Oswald Morris Γλώσσα: Αγγλικά | Χώρες Παραγωγής: Η.Β., Η.Π.Α. | Παραγωγός: John Foreman | Εταιρεία Παραγωγής & ΔιανομήColumbia Pictures ΜοντάζRussell Lloyd | ΚοστούμιαEdith Head Τοποθεσίες γυρισμάτων: Μαρόκο, Η.Π.Α., Αγγλία, Γαλλία

Trailer


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου