Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

ΘΕΡΙΝΟ CINEMA 2019
Την Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 θα προβληθεί η ταινία μυστηρίου "Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές" του Sidney Lumet.

Μυστηρίου, Εγκλήματος | 131' | Έγχρ. | Η.Β., Η.Π.Α. | 1974 | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση

Μεταφορά του γνωστού έργου της Αγκάθα Κρίστι, με τον Αλμπερτ Φίνει στο ρόλο του ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, που προσπαθεί να ανακαλύψει το δολοφόνο του Οριάν Εξπρές.
Πρωτότυπος τίτλος: Murder on the Orient Express
ΣκηνοθεσίαSidney Lumet
Σενάριο: Paul Dehn
Γλώσσα: Αγγλικά

Η προβολή θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Α' Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας (δίπλα στο λιμάνι)  χάρτης 
Ώρα: 21:00 
Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Ο διάσημος βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρώ (Albert Finney) ταξιδεύει με το Οριάν Εξπρές, αλλά εξαιτίας μιας τρομερής χιονοθύελλας, το τρένο σταματά στα μισά της διαδρομής Κωνσταντινούπολης - Παρισιού. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Ratchett (Richard Widmark), ένας από τους επιβάτες του τρένου και ήδη ύποπτος για την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας ενός μικρού κοριτσιού, βρίσκεται δολοφονημένος. Εγκλωβισμένοι στα χιόνια και μακριά από την αστυνομία, ο Πουαρώ αναλαμβάνει να ρίξει φως στην υπόθεση. Όλοι έχουν κίνητρο, όλοι είναι ύποπτοι αλλά όλοι έχουν ένα καλό άλλοθι. Τελικά θα βρεθεί η λύση του μυστηρίου;

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 
Το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» - ("Murder on the Orient Express") είναι αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, που εκδόθηκε από τον αγγλικό εκδοτικό οίκο "Collins - Crime Club" την 1η Ιανουαρίου του 1934. 
Στις Η.Π.Α κυκλοφόρησε στις 28 Φεβρουαρίου του 1934 με τον τίτλο "Murder in the Calais coach" («Φόνος στην κλινάμαξα του Καλαί»). Ο τίτλος άλλαξε κυρίως για να μην μπερδευτεί το αναγνωστικό κοινό με το μυθιστόρημα "Stamboul train" του Graham Greene που είχε κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α το 1932 με τίτλο "Orient Express".
Το μυθιστόρημα είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της υπόθεσης απαγωγής του μωρού του διάσημου αεροπόρου Charles Augustus Lindbergh, μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει τότε, όλον τον κόσμο. 
Το μυθιστόρημα αυτό, από τα πιο δημοφιλή - αν όχι το δημοφιλέστερο από τα έργα της Αγγλίδας συγγραφέως - έχει συμπεριληφθεί από την βρετανική εφημερίδα "The Guardian" στη λίστα με τα 10 καλύτερα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι. Tο ίδιο ισχύει και για την εφημερίδα του ομίλου Times, "Times of India".
Βραβεία
Η ταινία ήταν υποψήφια σε 6 κατηγορίες των βραβείων Όσκαρ, από τις οποίες κέρδισε μόνο αυτήν του Όσκαρ Β´ Γυναικείου Ρόλου που δόθηκε στην Ingrid Bergman και σε 10 κατηγορίες των βραβείων BAFTA από τις οποίες κέρδισε τις 3: Βραβείο BAFTA Καλύτερου Β΄ Ανδρικού Ρόλου στον John Gielgud και Βραβείο BAFTA Καλύτερου Β΄ Γυναικείου Ρόλου στην Ingrid Bergman καθώς και Βραβείο BAFTA Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης στον Richard Rodney Bennett.
Επίσης το βραβείο της λονδρέζικης εφημερίδας "Evening Standard", "Evening Standard British Film Awards", κέρδισε ο Sidney Lumet στην κατηγορία «Καλύτερης ταινία», ο Albert Finney στην κατηγορία «Καλύτερος ηθοποιός» και η βρετανή Wendy Hiller στην κατηγορία «Καλύτερης Ηθοποιού».
Αφίσα
Σύνδεσμοι
       https://www.imdb.com/title/tt0071877/en                                      
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Sidney Lumet | Σενάριο: Paul Dehn | Πρωταγωνιστούν: Albert Finney, Lauren Bacall, Martin Balsam, Ingrid Bergman, Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Cassel, Sean Connery, John Gielgud, Wendy Hiller, Anthony Perkins, Vanessa Redgrave, Rachel Roberts, Richard Widmark, Michael York | Μουσική: Richard Rodney Bennett | Φωτογραφία: Geoffrey Unsworth Γλώσσα: Αγγλικά | Χώρες Παραγωγής: Η.Β., Η.Π.Α. | Παραγωγοί: John Brabourne, Richard B. Goodwin | Εταιρείες Παραγωγής: G.W. Films Limited, Project 7 | ΔιανομήEMI Films (Η.Β.) Paramount Pictures (Η.Π.Α.) ΜοντάζAnne V. Coates | ΚοστούμιαTony Walton Τοποθεσίες γυρισμάτων: Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Αγγλία 

Trailer


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου