Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Χορεύοντας στο Σκοτάδι

Την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 θα προβληθεί η ταινία "Χορεύοντας στο Σκοτάδιτου Lars von Trier.

Δράμα, Μusical | 2000 | Έγχρωμη | Δανία | 140' | Ακατάλληλο κάτω των 15

Δεν χρειάζονται μάτια για να δεις... 
Ένα παραμύθι με τίτλο «Η Χρυσόκαρδη» ενέπνευσε τον Trier για τη δημιουργία της τριλογίας "Golden Heart Trilogy", που άρχισε με το «Δαμάζοντας τα κύματα», συνεχίστηκε με τους «Ηλίθιους» και ολοκληρώνεται με το «Χορεύοντας στο σκοτάδι». Στην τρίτη ταινία μεταφερόμαστε στην Αμερική και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από την επιβολή της θανατικής ποινής.
Πρωτότυπος τίτλος: Dancer in the Dark
Σκηνοθεσία | Σενάριο: Lars von Trier

Η προβολή θα γίνει στον Πολιτιστικό Σύλλογο "Κ. Κανάρης"  (έναντι Ι.Ν. Παραβουνιώτισσας) χάρτης
Ώρα: 20:45 Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Η Selma, Björk, μια Τσεχοσλοβάκα μετανάστρια στις ΗΠΑ που χάνει σιγά σιγά το φως της εξαιτίας κάποιας κληρονομικής πάθησης, δουλεύει και μαζεύει χρήματα, προκειμένου ο γιος της να εγχειριστεί στα μάτια και να μην έχει τη δική της τύχη. Όταν όμως ένας απεγνωσμένος γείτονας κατηγορεί την Selma  ότι του έκλεψε τις οικονομίες του τότε τα πράγματα παίρνουν δραματική τροπή. Η Selma θυσιάζεται όχι μόνο για χάρη του παιδιού της, αλλά συμπαραστέκεται ακόμη και στον άνθρωπο που δεν δίστασε να καταστρέψει τον μοναδικό της στόχο.
Η γυναίκα που θα χορέψει στο σκοτάδι είναι η Selma Jezkova που την υποδύεται η Ισλανδή τραγουδίστρια Bjork. Μεγαλωμένη στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία η Selma, αποφασίζει να έρθει στην Αμερική όταν θα φέρει στον κόσμο τον γιό της. Τα κίνητρα της απόφασης θα είναι οι προηγμένες ιατρικές μέθοδοι που εφαρμόζονται στην Αμερική. Στην Selma φαίνονται ως οι μόνες που μπορούν να σώσουν τον γιο της από την ασθένεια που κληρονόμησε από την ίδια και θα τον οδηγήσει μεγαλώνοντας στην τύφλωση. Στην Αμερική θα εργαστεί σ’ ένα εργοστάσιο κατασκευής αντικειμένων οικιακής χρήσης με μόνο σκοπό να συγκεντρώσει το υπέρογκο ποσό της εγχείρησης.
Στο “Χορεύοντας στο σκοτάδι” την αλήθεια της Selma δεν την γνωρίζει κανένας, ούτε ακόμη κι η πιο κοντινή της φίλη Kathy που την υποδύεται η Catherine Deneuve. Θα την εμπιστευτεί στον μόνο άνθρωπο, τον Bill Houston (David Morse) που θα της ανοιχτεί για ένα προσωπικό του πρόβλημα.
Η ταινία είναι μιούζικαλ και έχει πολλά τραγούδια που αποφορτίζουν τον έντονο συναισθηματισμό που φέρει. Ξεφεύγοντας από τα συνήθη πλαίσια, η Bjork ερμηνεύει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο σε πρωτότυπες συνθέσεις, με μόνη εξαίρεση το “My favorite things” από την θεατρική παράσταση "The Sound of music". Η μουσική και οι χορογραφίες λειτουργούν αφού συνδέονται με την πλοκή και φαίνεται πως απορρέουν από την ψυχοσύνθεση της Selma. Η Selma είναι λάτρης των μιούζικαλ σε σημείο που ακόμη και στον φανταστικό της πατέρα έχει δώσει το όνομα του πιο διάσημου Τσεχοσλοβάκου πρωταγωνιστή των μιούζικαλ, Oldrich Novy.
Πληροφορίες
Στις σκηνές musical ο πανέξυπνος Trier αλλάζει μέθοδο και η κάμερα πειθαρχεί, ναι μεν με σύντομα πλάνα σε στακάτο ύφος αλλά με περισσότερη σταθερότητα στο καδράρισμα, γιατί θα ήταν αδύνατον να έχουμε τόση κινητικότητα σε δυο επίπεδα (και της κάμερας και των ηθοποιών). Στο Δόγμα, παραπάνω από το 50% της ερμηνείας του ηθοποιού «περνάει» στην κάμερα και στο μοντάζ. Συλλαμβάνοντας κατάλληλες «στιγμές» του, ένας ηθοποιός μπορεί να μοιάζει ότι δίνει ρέστα ερμηνείας τη στιγμή που αν τον δοκιμάσεις σε μια σταθερή λήψη διαρκείας, η ροή ανάμεσα από τις ατάκες του, η σύνδεση των σιωπών μπορεί να τον δοκιμάσει, να τον εκθέσει και να μειώσει την απόδοσή του.
Το Δόγμα είναι θαυμάσια καλλιτεχνική μέθοδος ακριβώς γιατί ψεύδεται – παρεμπιπτόντως, αντιφάσκοντας με τις ίδιες του τις αρχές, ότι δηλαδή αποτελεί αντίσταση κατά του ψεύδους του Χόλιγουντ, μόνο και μόνο επειδή τα κόλπα, τα «ψέματα» του Χολιγουντιανού κινηματογράφου είναι κλασικά, ακαδημαϊκά. (Πηγή: Χάρης Καλογερόπουλος)

Βραβεία - Διακρίσεις
Το Χορεύοντας στο σκοτάδι έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών 2000 και τιμήθηκε με το βραβείο Palme d'Or και με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού βραβείο για την Björk. Το τραγούδι "I've Seen It All" ήταν υποψήφιο για Όσκαρ για καλύτερο τραγούδι, κατά τα οποία η Björk φορούσε το διάσημο φόρεμα κύκνου. Η ταινία κέρδισε τα παρακάτω βραβεία:
Award of the Japanese Academy - Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία
• Bodil Award - Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία (Björk) και Χρυσό Φοίνικα (Lars von Trier)
• Cannes Film Festival - Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία (Björk)
• Edda Awards (Ισλανδία) - Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία (Björk) 
• Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου - Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία (Björk) και Καλύτερη Ταινία
• Golden Satellite Awards -Καλύτερο Τραγούδι το "I've Seen It All"
• Goya Awards - Καλύτερη Ευρωπαϊκη Ταινία
• Independent Spirit Awards - Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία
Μουσική
Πρωτότυπη μουσική: Björk
Τραγουδιστές: Björk, Catherine Deneuve, Siobhan Fallon, David Morse, Cara Seymour, Vladica Kostic, Peter Stormare (στο soundtrack Selmasongs, Thom Yorke τραγουδά αντί του Stormare)
Στίχοι: Björk, Lars von Trier, Sjón
Non-original μουσική: Richard Rodgers
Χορογράφος: Vincent Paterson
Σύνδεσμοι
https://en.wikipedia.org/wiki/Dancer_in_the_Darken  http://www.imdb.com/title/tt0168629/en  https://www.cine.gr/film.asp?id=1522&page=4    http://www.athinorama.gr/cinema/movie/xoreuontas_sto_skotadi-1006294.html        
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Lars von Trier | Σενάριο: Lars von Trier | Πρωταγωνιστούν: Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Cara Seymour, Peter Stormare, Siobhan Fallon Hogan, Joel Grey | Μουσική: Björk | Παραγωγοί: Vibeke Windeløv, Peter Aalbæk Jensen | Φωτογραφία: Robby Müller | Χώρες Παραγωγής: Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Η.Π.Α., Αγγλία, Γαλλία, Σουηδία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία | Γλώσσα: Αγγλικά | Μοντάζ: François Gédigier, Molly Marlene Stensgård | Κοστούμια: Manon Rasmussen | Γυρίσματα: Σουηδία, Δανία, Η.Π.Α.
Τrailer 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου