Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ


Την Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014 η Κινηματογραφική Λέσχη Ερέτριας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερέτριας "Κ. Κανάρης" στα πλαίσια των Καναρείων 2014 θα προβάλουν την ταινία "ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ'' του Pier Paolo Pasolini. 

Η προβολή θα γίνει στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας (Χάρτης)
Ώρα: 21:00 
Η είσοδος είναι Ελεύθερη!

Περίληψη

Η τραγωδία «Οἰδίπους Τύραννος» είναι έργο του Σοφοκλή. Η χρονολογία συγγραφής του έργου θεωρείται άγνωστη. Εικάζεται ότι παρουσιάστηκε τελικά για πρώτη φόρα το 428 π.Χ. Πολλοί κριτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του Αριστοτέλη, θεωρούν τον Οιδίποδα Τύραννο ως την κορυφαία τραγωδία που έχει γραφτεί ποτέ. Βασίζεται στο Θηβαϊκό δραματικό κύκλο ή κύκλο των Λαβδακιδών. Κεντρική ιδέα είναι η θέση πως ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να ξεφύγει από το πεπρωμένο του.
Ο Λάιος, βασιλιάς της Θήβας, είχε πάρει χρησμό πως το παιδί που θα γεννούσε με την Ιοκάστη θα σκότωνε τον πατέρα του και θα παντρευόταν τη μητέρα του. Έτσι, όταν ο γιος τους γεννήθηκε, τρύπησαν τα πόδια του και τον άφησαν έκθετο στον Κιθαιρώνα. Κάποιος βοσκός βρήκε το βρέφος, το έσωσε και το έδωσε σε άλλο βοσκό, που το παρέδωσε στον αφέντη του, τον βασιλιά της Κορίνθου. Αυτός το μεγάλωσε σαν παιδί του. Όταν ο Οιδίπους μεγάλωσε, αμφιβάλλοντας για την καταγωγή του, πήγε στο μαντείο των Δελφών, όπου πληροφορήθηκε πως υπήρχε χρησμός σύμφωνα με τον οποίο έμελλε να σκοτώσει τον πατέρα του και να παντρευτεί τη μητέρα του. Θέλοντας να αποφύγει την πραγματοποίηση του φοβερού αυτού χρησμού, δεν επέστρεψε στην Κόρινθο και σ' εκείνους που θεωρούσε γονείς του. Στον δρόμο του όμως συνάντησε και αμυνόμενος σκότωσε τον Λάιο, αγνοώντας πως είναι πατέρας του. Όταν έφτασε στη Θήβα, έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας και κέρδισε τη βασιλεία της πόλης, παίρνοντας την Ιοκάστη γυναίκα του και αποκτώντας μαζί της τέσσερα παιδιά. Τη Θήβα έπληξε όμως φοβερός λοιμός, υπεύθυνος για τον οποίο είναι ο δολοφόνος του Λαίου. Ο Οιδίπους αναλαμβάνει να τον βρει και να σώσει την πόλη. Στην πορεία αναζήτησης του δολοφόνου, ο ήρωας ανακαλύπτει ποιος είναι πραγματικά ο ίδιος. Όχι μόνο είναι ο φονιάς του προηγούμενου βασιλιά της Θήβας, αλλά και δολοφόνος του πατέρα του και σύζυγος της μητέρας του. Ύστερα από την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας, η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίπους αυτοτυφλώνεται, εκλιπαρώντας για εξορία και ανησυχώντας για την τύχη των παιδιών του.
Στην ταινία η τραγωδία ξεκινάει σ' ένα μιλανέζικο χωριό, στη δεκαετία του '30 όπου γεννιέται ένα αγόρι. Η μητέρα του το βυζαίνει στο λιβάδι. Αργότερα εμφανίζεται ο πατέρας, ένας νεαρός αξιωματικός. Κοιτά ζηλόφθονα το παιδί στην κούνια κι είναι σαν να του λέει: «Γεννήθηκες για να πάρεις τη θέση μου σ' αυτόν τον κόσμο»... και τότε μεταφερόμαστε στην αρχαιότητα. Παρακολουθούμε τη σκληρή μοίρα που επιφύλασαν οι θεοί για το Οιδίποδα, και τον αποχαιρετάμε στο λιβάδι από όπου όλα ξεκίνησαν, ενώ μουρμουρίζει: «Έφτασα. Η ζωή τελειώνει εκεί όπου άρχισε».

Σύνδεσμοι 

                  

Ηθοποιοί 

Silvana Mangano  •  Ιοκάστη
Franco Citti  •  Οιδίποδας
Alida Valli  •  Μερόπη
Carmelo Bene  •  Κρέων
Julian Beck  •  Τειρεσίας
Ninetto Davoli  •  Άγγελος

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Pier Paolo Pasolini
Σενάριο: Pier Paolo Pasolini, βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή
Μουσική: Pier Paolo Pasolini
Φωτογραφία: Giuseppe Ruzzolini
Μοντάζ: Nino Baragli
Σκηνογραφία: Luigi Scaccianoce
Κοστούμια: Danilo Donati
Παραγωγός: Alfredo Bini
Χώρες Παραγωγής: Ιταλία
Γυρίσματα ταινίας: Ιταλία, Μαρόκο
Αρχαία Τραγωδία του 1967 | Έγχρωμη
Γλώσσα: Ιταλικά
Διάρκεια: 104'

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου