Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΜΗΔΕΙΑ


Το Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014 η Κινηματογραφική Λέσχη Ερέτριας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερέτριας "Κ. Κανάρης" στα πλαίσια των Καναρείων 2014 θα προβάλουν την "ΜΗΔΕΙΑ'' του Pier Paolo Pasolini. 

Η προβολή θα γίνει στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας (Χάρτης)
Ώρα: 21:00 
Η είσοδος είναι Ελεύθερη!

Περίληψη

Η δράση της Μήδειας εκτυλίσσεται στην Κόρινθο. Η Μήδεια, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη, βοήθησε τον αρχηγό της αργοναυτικής εκστρατείας Ιάσονα, να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας, τον παντρεύτηκε και τον ακολούθησε τελικά στην Κόρινθο. Εκεί έζησαν μαζί λίγο καιρό, όταν ο βασιλιάς Κρέοντας έδωσε στον Ιάσονα την κόρη του ως σύζυγο.
Εξόρισε τη Μήδεια αλλά αυτή κατάφερε να αποσπάσει προθεσμία μια ημέρας για να πραγματοποιήσει την εκδίκησή της. Συναντάει τον περαστικό από την Κόρινθο βασιλιά της Αθήνας Αιγέα, που επιστρέφει από το μαντείο των Δελφών. Αυτός της ορκίζεται ότι θα της προσφέρει καταφύγιο στην πόλη του. Τώρα μπορεί να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό της: ποτίζει με δηλητήριο φορέματα και κοσμήματα και με τα παιδιά της τα στέλνει δώρο στην αντίζηλό της. 
Μόλις εκείνη τα φόρεσε, κυκλώθηκε από μαγική φωτιά και πέθανε φριχτά. Την ίδια τύχη είχε και ο πατέρας της Κρέοντας που την αγκάλιασε. Μετά από λίγο η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της Φέρητα και Μέρμερο, και εγκαταλείπει την πόλη με το φτερωτό άρμα του Ήλιου.
--------------------------------------------------
Ο Κένταυρος Χείρων αφηγείται στον Ιάσονα, που είναι παιδί, την ιστορία της καταγωγής του και του χρυσόμαλλου δέρατος, η αφήγηση συνεχίζεται καθώς ο Ιάσων μεγαλώνει, απορρίπτοντας σταδιακά το μυθικό εν ονόματι του λογικού, κάτι που συμβολίζεται και από τη μεταμόρφωση του Κένταυρου σε κανονικό άνθρωπο. Στην Κολχίδα πατρίδα της Μήδειας, παρακολουθούμε την βάρβαρη τελετή μιας ανθρωποθυσίας για να ανθήσουν οι σπόροι της γης. Ο Ιάσων ζητά από τον Πελία το θρόνο του κι εκείνος τον στέλνει να του φέρει το Χρυσόμαλλο Δέρας. Οι Αργοναύτες λεηλατούν μια περιοχή κοντά στην Κολχίδα κλέβουν άλογα και, τελικά, φτάνουν στο ναό όπου βρίσκεται το πολύτιμο λάφυρο. Ο Ιάσων συναντά τη Μήδεια που προσεύχεται στο ναό. Δε λένε τίποτα – μόνο μερικές βουβές ματιές. Η Μήδεια ζητά από τον αδελφό της Άψυρτο, να τη βοηθήσει να κλέψουν το Δέρας, το οποίο και παραδίδει στον Ιάσονα. Για να καθυστερήσει τους διώκτες τους η Μήδεια σκοτώνει τον αδελφό της, τον τεμαχίζει και πετά τα μέλη του σώματός του στο δρόμο. Φτάνοντας στην πατρίδα του Ιάσονα η Μήδεια νιώθει αποκομμένη από τις παγανιστικές και τελετουργικές ρίζες τις. Έχουν περάσει δέκα χρόνια, και η Μήδεια με τα παιδιά της βρίσκεται εξόριστη από την Κόρινθο, επειδή ο Ιάσονας ετοιμάζεται να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά, Γλαύκη. Στο όνειρό της η Μήδεια βλέπει ότι τα παιδιά της πηγαίνουν ένα δικό της δώρο στη Γλαύκη, η οποία τρελαίνεται και την καταβροχθίζει η φωτιά.
Ο βασιλιάς Κρέων έρχεται να πει στη Μήδεια ότι τη φοβάται και πρέπει να φύγει ευθείς από το βασίλειό του. Η Μήδεια συμφιλιώνεται προσωρινά με τον Ιάσονα και στέλνει με δώρα τα παιδιά της στη Γλάυκη, όπως στο όνειρο. Εκείνη φορά το χιτώνα και τα κοσμήματα αλλά κάτι την τρομάζει, φεύγει τρέχοντας και πέφτει από ένα γκρεμό, κάτι που κάνει και ο Κρέων ο οποίος την ακολουθεί. Η Μήδεια λούζει τα παιδιά της και τα σκοτώνει υπό το φως της σελήνης. Ύστερα βάζει φωτιά στο παλάτι, μην επιτρέποντας στον Ιάσονα να πλησιάζει για να θάψει τα νεκρά παιδιά τους.
Πηγή: Σινεμυθολογία, έκδοση Υπουργείου Πολιτισμού – Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού 2003

Σύνδεσμοι 

                                 

Ηθοποιοί 

Μαρία Κάλλας  •  Μήδεια
Giuseppe Gentile  •  Ιάσων
Massimo Girotti   •  Κρέων
Laurent Terzieff  •  Κένταυρος
Margareth Clementi  •  Γλαύκη
Anna Maria Chio  •  Τροφός

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Pier Paolo Pasolini
Σενάριο: Pier Paolo Pasolini, βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη
Μουσική: Pier Paolo Pasolini, Elsa Morante
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ennio Guarnieri
Μοντάζ: Nino Baragli
Κοστούμια: Piero Tosi
Παραγωγή: Klaus Hellwig, Pierre Kalfon, Franco Rossellini
Χώρες Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία, Δ. Γερμανία
Γυρίσματα ταινίας: Ιταλία, Τουρκία, Συρία
Αρχαία Τραγωδία του 1969
Γλώσσα: Ιταλικά
ΈγχρωμηΔιάρκεια: 118'

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου