Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Ποίηση

Την Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014 θα προβληθεί η ταινία "Ποίηση" του Chang-dong Lee.

Δραματική | 139| Έγχρωμη | Κορεάτικη | 2010 

Ένα δράμα που επικεντρώνεται στο τέλος της ζωής μιας γυναίκας προς αναζήτηση ενός νέου νοήματος. Μια ηλικιωμένη γυναίκα αναζητεί ένα νόημα στη ζωή της σε μια σπαραχτική, δοσμένη με ειλικρίνεια, ζεστασιά και ποίηση, ταινία.

Πρωτότυπος τίτλος: Shi, Poetry
Σκηνοθεσία Σενάριο: Chang-dong Lee
Γλώσσα: Κορεάτικα

Η προβολή θα γίνει στον Πολιτιστικό Σύλλογο "Κ. Κανάρης" χάρτης (έναντι Ι.Ν. Παραβουνιώτισσας)
Ώρα: 20:45 
Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Μια ηλικιωμένη γυναίκα η Μι-Τζα, στα πρόθυρα γεροντικής άνοιας ξεκινά μαθήματα ποίησης. Παράλληλα μαθαίνει ότι ο έφηβος εγγονός της, με τον οποίο ζει μαζί, συμμετείχε με 5 συμμαθητές του στο βιασμό μιας νεαρής κοπέλας, η οποία στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Βλέποντας τον κόσμο γύρω της να γκρεμίζεται, προσπαθεί να αντεπεξέλθει, αναζητώντας την λύτρωση στην ποίηση.
Θα περίμενε κανείς από μια ταινία που φέρει τον πομπώδη τίτλο «Poetry», να είναι επιτηδευμένα λυρική, αυστηρά αφαιρετική και αβάσταχτα ελιτίστικη. Αντ' αυτού το «Poetry» είναι ένα δράμα λιτό, αφηγηματικό κι ανθρώπινο.
Το φιλμ ξεκινά με την εικόνα μιας ομάδας παιδιών που παίζουν στην εξοχή. Δεν υπάρχει τίποτα ηθικά μεμπτό, τίποτα αφύσικο σε τούτη την εικόνα, ως τη στιγμή που ένα πτώμα που επιπλέει στο ποτάμι εισέρχεται στο κάδρο και πλησιάζει προς το μέρος των παιδιών. Αφού πέσει ο τίτλος της ταινίας, ακολουθεί ένα πλάνο της πόλης, με τον Lee Chang-Dong να μας λέει πως από εκεί προήλθε η ανωμαλία που διατάραξε την ισορροπία της προηγούμενης εικόνας.
O Κορεάτης δημιουργός ταυτίζει την ποίηση με την φύση, με την ηθική και την αθωότητα. Η ποίηση φθίνει, μας λέει, επειδή φθίνει και η θέση των προαναφερθεισών αξιών στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η βασική ηρωίδα αναζητά μια χαραμάδα φωτός, μια σταγόνα ποίησης μέσα στο αστικό τοπίο, την οποία αδυνατεί να βρει. Κι αφού οι απεγνωσμένες προσπάθειές της αποβούν άκαρπες, θα σκαρώσει ένα 'ποίημα' και μετά θα φύγει αθόρυβα, όπως ήρθε.
Η ματιά του Lee Chang-Dong είναι πεσιμιστική, θεωρεί την ποίηση κομμάτι μιας άλλης εποχής, καταδικασμένης να χαθεί μέσα στα ωφελιμιστικά πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων. Ομολογουμένως ακούγεται σαν γκρινιάρης ηλικιωμένος που παραπονιέται διαρκώς, τονίζοντας πόσο καλύτερη ήταν η κοινωνία στην εποχή του, ωστόσο αυτό είναι περισσότερο απόρροια μιας ρομαντικής προσέγγισης, παρά προϊόν δημαγωγικών προθέσεων.


Βραβεία
Οικουμενικό Βραβείο και Βραβείο Σεναρίου στο 63ο Φεστιβάλ Καννών 2010
Αφίσα
Σύνδεσμοι
                        
Συντελεστές
Σκηνοθεσία, Σενάριο: Chang-dong Lee Ηθοποιοί: Yoon Jeong-hee, Lee David, Kim Hee-ra, Ahn Nae-sang, Kim Yong-taek, Park Myeong-sin, Min Bok-gi, Kim Hye-jung, Kim Hye-jung | Παραγωγός: Jun-dong Lee  | Ήχος: Seung-cheol Lee | Χώρα: Νότιος Κορέα | Γλώσσα: Κορεάτικα | Φωτογραφία: Hyun Seok Kim | ΜοντάζHyun Kim | Μακιγιάζ: Hyun-kyu Hwang  | Κοστούμια: Choong-yeon Lee 

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου