Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Η Νύχτα των Βρυκολάκων

Την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 θα προβληθεί η ταινία "Η Νύχτα των Βρυκολάκων" του Roman Polanski.

Μαύρη Κωμωδία, Τρόμου | Έγχρωμη | Αγγλία | 108' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση

Οι βρυκόλακες ξύπνησαν πραγματικά διψασμένοι! Ποιος είπε ότι οι βρυκόλακες δεν έχουν πλάκα; 

Πρωτότυπος τίτλος: Dance of the Vampires, The Fearless Vampire Killers, Συγγνώμη, αλλά τα δόντια σας είναι σε αυχένα μου, Χορός των βαμπίρ
Σκηνοθεσία: Roman Polanski
Σενάριο: Roman Polanski, Gerard Brach

Η προβολή θα γίνει στον Πολιτιστικό Σύλλογο "Κ. Κανάρης"  (έναντι Ι.Ν. Παραβουνιώτισσας) χάρτης
Ώρα: 20:45
Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
"Ήθελα να γυρίσω μια κωμωδία για βρυκόλακες, ένα θέμα ειδωμένο από την αστεία πλευρά του. Πρόθεσή μου δεν ήταν η παρωδία αλλά το στοιχείο του παραμυθιού, κάτι που μας φοβίζει, αλλά είναι ευχάριστο ταυτόχρονα. Και τα δυο αποτελούν την ατμόσφαιρα που ήθελα να δημιουργήσω. Αυτή την παιδική ανάγκη να φοβηθούμε ακίνδυνα και να γελάσουμε με τον ίδιο μας το φόβο..." - Roman Polanski
Η περιγραφή αυτή του δαιμόνιου Πολωνού σκηνοθέτη, ταιριάζει απόλυτα στο κλίμα αυτής της καταπληκτικής ταινίας. Ο καθηγητής Abronsius, JackMacGowran πηγαίνουν στην Τρανσυλβανία για να εξοντώσει τους βρυκόλακες της περιοχής, μαζί με τον χαζό βοηθό του Alfred, Roman Polanski. Ο τελευταίος, που τρέμει τα βαμπίρ, θα ερωτευτεί τη ζουμερή κόρη του Εβραίου πανδοχέα που τους φιλοξενεί, αλλά τον προλαβαίνει ο κόμης Φον Krolock, Ferdy Mayne που την απαγάγει στον πύργο του. Οι δυο βαμπιροκυνηγοί, οπλισμένοι με σταυρούς, σκόρδα και πασσάλους θα μπουν λαθραία στον πύργο. Αρχίζει να σουρουπώνει για τη νύχτα των βρυκολάκων...
Είναι αλήθεια, ότι είναι δύσκολο να κατατάξει κανείς την ταινία σε συγκεκριμένο είδος κι αυτό γιατί συνδυάζει τρία διαφορετικά στοιχεία: το χιούμορ, τον τρόμο και την περιπέτεια, σε τόσο δίκαιες αναλογίες, αλλά και τόσο στενά περιπλεγμένα και αλληλένδετα μεταξύ τους, που τελικά κανένα από τα τρία δεν μοιάζει να βαρύνει περισσότερο.
Ο ίδιος ο Polanski έχει πει, ότι μαζί με τον σεναριογράφο Gerard Brach, είχαν παρατηρήσει, πως οι θεατές γελούσαν στη διάρκεια της προβολής ταινιών με βαμπίρ, παρά το γεγονός ότι οι ταινίες αυτές, που τότε παράγονταν σωρηδόν, δεν ήταν από πρόθεση κωμωδίες. Δηλαδή, ο Polanski και ο στενός συνεργάτης του είχαν κατ’ ουσίαν παρατηρήσει την γέννηση της έννοιας «καλτ ταινία με βαμπίρ», όπως αυτή προέκυπτε από την αυθόρμητη αντίδραση του κοινού με γέλια, βλέποντας μια ταινία που δεν είχε γυριστεί ως κωμωδία.
Δεν έμειναν όμως σ’ αυτήν την παρατήρηση. Σκέφτηκαν, ότι δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να προτείνουν σε αυτούς που γελούσαν, μια παρωδία ταινίας τρόμου. Ωστόσο, δεν ήθελαν να γυρίσουν μια καθαρή κωμωδία. Τους ενδιέφερε να εμπλέξουν την περιπέτεια και το φόβο για να ικανοποιήσουν και τον «παιδικό πόθο» του κοινού να νιώθει φόβο, χωρίς ταυτόχρονα να νιώθει ότι κινδυνεύει, δηλαδή τον πόθο να περιγελάς τον ίδιο σου το φόβο.
Πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι με τη «Νύχτα των Βρυκολάκων» ο Polanski αποτίει φόρο τιμής στις ταινίες των Εγγλέζικων Hammer studios. Τα Hammer Horror films είναι ταινίες από τις οποίες αναδείχθηκαν «μαιτρ-στο-είδος-τους», του βεληνεκούς του Christopher Lee. Είναι τα αυθεντικότερα υποδείγματα του genre που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως «B movies πρώτης ποιότητος». Δηλαδή είναι ταινίες που χαρακτηρίζονται ως B movies μόνο λόγω της αθωότητας της «αφελούς» θεματολογίας τους (η οποία «αντλεί την έμπνευση της» κυρίως από τη βαθιά δεξαμενή του τρόμου) και όχι εξαιτίας μιας φτηνής και ατημέλητης παραγωγής.
Η «Νύχτα των Βρυκολάκων» είναι ίσως η ταινία που συνδυάζει τα περισσότερα βαμπίρ με το λιγότερο αίμα. Ακόμα και οι τρυπούλες που αφήνουν οι κυνόδοντες του Κόμη Φον Krolock στο λαιμό των θυμάτων είναι τόσο κομψά αναίμακτες. Εξίσου σημαντική είναι και η μουσική του Krzysztof Komeda, που ήταν τακτικός συνεργάτης του Polanski. Σε ορισμένες στιγμές γίνεται τόσο απόκοσμη, που προκαλεί ανατριχίλα ακόμα και σε «έμπειρους θεατές θρίλερ».
(πηγή: skakistiko.com)

Roman Polanski
Ο Roman Polanski είναι Γαλλό-Πολωνός σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και ηθοποιός έχοντας κάνει ταινίες στην Πολωνία, τη Βρετανία, την Αμερική και τη Γαλλία.
Γεννήθηκε στο Παρίσι στις  18 Αυγούστου 1933 από Πολωνούς γονείς και μετακόμισε με την οικογένειά του στην Πολωνία το 1937, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιβίωσε από το ολοκαύτωμα, σπούδασε στην Πολωνία και έγινε σκηνοθέτης σε εμπορικές ταινίες. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γυμνός Πειρασμός (1962) έγινε στην Πολωνία και πήρε υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας αλλά νικήθηκε από την ταινία του Federico Fellini 8 1/2. Από τότε έλαβε πέντε υποψηφιότητες Όσκαρ, μαζί με δύο Μπάφτα, τέσσερα Σεζάρ, μία Χρυσή Σφαίρα και ένα Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών στη Γαλλία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο σκηνοθέτησε τρεις ταινίες, αρχίζοντας με την Αποστροφή (1965). Το 1968 μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εδραίωσε τη θέση του όταν σκηνοθέτησε τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία τρόμου Το Μωρό της Ρόζμαρυ (1968).
Το 1969 η έγκυος σύζυγός του Sharon Tate δολοφονήθηκε από μέλη της Οικογένειας Manson ενώ έμενε στο σπίτι του Polanski στο Benedict Canyonτου Λος Άντζελες. Μετά τον θάνατο της Tate επέστρεψε στην Ευρώπη και πέρασε πολύ από τον χρόνο του στο Παρίσι και στο Γκστάαντ χωρίς να σκηνοθετήσει άλλη ταινία μέχρι την Μάκβεθ (1971) στην Αγγλία. Την επόμενη χρονιά πήγε στην Ιταλία, έκανε την ταινία Τι; (1972) και μετά πέρασε τα επόμενα πέντε χρόνια ζώντας κοντά στην Ρώμη. Ωστόσο, ταξίδεψε στο Χόλυγουντ για να σκηνοθετήσει την Τσάιναταουν (1974). Η ταινία έλαβε έντεκα υποψηφιότητες για Όσκαρ και ήταν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η επόμενη ταινία του Ο Ένοικος (1976) γυρίστηκε στην Γαλλία και ολοκλήρωσε την "Apartment Trilogy" μετά από τις ταινίες Αποστροφή και Το Μωρό της Ρόζμαρυ.
Ο Polanski συνέχισε να κάνει ταινίες όπως ο Ο Πιανίστας (2002) μια δραματική αληθινή ιστορία του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου που αφορούσε έναν Πολωνό-Εβραίο μουσικό. Η ταινία κέρδισε τρία βραβεία Όσκαρ συμπεριλαμβανομένου και του καλύτερου σκηνοθέτη, μαζί με αναρίθμητα διεθνή βραβεία. Επίσης σκηνοθέτησε και άλλες ταινίες όπως το Όλιβερ Τουίστ (2005), μια ιστορία που παραλληλίζει τη δική του ζωή σαν νέο παιδί που προσπαθούσε να νικήσει τις αντιξοότητες. Από τις πιο πρόσφατες ταινίες του είναι ο Αόρατος Συγγραφέας (2010) προσαρμογή του μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Χάρις, ένα θρίλερ που εστιάζει σε έναν «Συγγραφέα φάντασμα» ο οποίος δουλεύει με έναν πρώην Βρετανό Πρωθυπουργό (χαλαρά βασισμένο στον Τόνι Μπλερ). Κέρδισε έξι Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία το 2010 μεταξύ αυτών για καλύτερη ταινία, για τον καλύτερο σκηνοθέτη, ηθοποιό και σενάριο. 
Αφίσα
 
Σύνδεσμοι
                           
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Roman Polanski | Σενάριο: Roman Polanski, Gerard Brach Πρωταγωνιστούν: Jack MacGowran, Roman Polanski, Sharon Tate, Ferdy Mayne Παραγωγή: Gene Gutowski, Martin Ransohoff | Μουσική: Krzysztof Komeda | Φωτογραφία: Martin Ransohoff | Μοντάζ: Alastair McIntyre | Κοστούμια: Alastair McIntyre | Γλώσσα: Αγγλικά | Χώρες Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες
Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου