Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων

Tην Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 θα προβληθεί η ελληνική ταινία ''Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων'' του Δήμου Αβδελιώδη.

Ηθογραφική | 1999 | 178' | Έγχρωμη | Ελλάδα | Απαραίτητη γονική συναίνεση

Μια ταινία εποχής, που εξερευνά τις ανθρώπινες διαθέσεις στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Ένα λιτό αλληγορικό παραμύθι, με περίτεχνη εσωτερική κινηματογραφική λογική. Μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες του ελληνικού σινεμά, σύμφωνα με πρόσφατη ψηφοφορία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδη

Σενάριο: Δήμος Αβδελιώδης
Γλώσσα: Ελληνικά

Η προβολή θα γίνει στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερέτριας χάρτης 
Ώρα: 20:45 
Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο Θολοποτάμι της Χίου το 1960. Μετά το θάνατο του αγροφύλακα του χωριού, το τοπικό συμβούλιο ζητά από τον αγρονόμο το διορισμό αντικαταστάτη. Κανείς αγροφύλακας, όμως, δε δέχεται τη θέση, λόγω της κακής φήμης του χωριού και του πρόσφατου θανάτου του προηγούμενου αγροφύλακα, ο οποίος συνέβη μάλιστα εν ώρα υπηρεσίας. Τελικά η κοινότητα επανέρχεται, προσφέροντας ένα πρόσθετο οικονομικό κίνητρο για τον αγροφύλακα που θα παρέβλεπε τα παραπάνω και θα δεχόταν τη θέση. 
Μετά την εξέλιξη αυτή αρχίζει να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των αγροφυλάκων και η θέση δεν αργεί να πληρωθεί. Γρήγορα όμως ο αγρονόμος θα αναγκαστεί να αποσύρει τον αγροφύλακα, αφού αδυνατεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του και το ίδιο θα συμβεί και για τους τρεις διαδόχους του. Καθένας από τους τέσσερις αγροφύλακες αντιστοιχεί σε μία εποχή του χρόνου, η οποία ταυτίζεται και με τη χρονική περίοδο την οποία υπηρετεί στο χωριό.
Από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού σινεμά, τη δεκαετία του 1990. Μια ηθογραφία εποχής, που καταδεικνύει τα παράδοξα της ελληνικής επαρχίας άλλων δεκαετιών. Ταινία εξερευνά τις ανθρώπινες διαθέσεις στις τέσσερις εποχές του χρόνου, υπό την ομώνυμη κλασική μελωδία του Αντόνιο Βιβάλντι. Επίσης, μοιάζει στο πνεύμα και με τη μεταγενέστερη ταινία του Κιμ-κι Ντουκ, "Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και… Άνοιξη". Η τελευταία ταινία του Δήμου Αβδελιώδη, απέσπασε πάμπολα βραβεία στο τότε Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αρκετά άλλα διεθνώς, και ακόμη τέσσερα στην Μπερλινάλε της εποχής.
Μουσική επένδυση: 
Με αφορμή το συνδυασμό των τεσσάρων αγροφυλάκων με τις τέσσερις εποχές του χρόνου η ταινία πλαισιώνεται με τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι. Ακούγονται επίσης κομμάτια από τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Στέλιου Καζαντζίδη.
- Μεταφρασμένος Τίτλος: The Four Seasons of the Law
- Γνωστό και ως: The Spring Gathering
Βραβεία
Η ταινία έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία ανάμεσά τους το ΓΔ κρατικό βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας, το βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και το βραβείο FIPRESCI. Έλαβε επίσης τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ συμμετείχε και σε πολλά ακόμη διεθνή Φεστιβάλ. 
Αφίσα
Δήμος Αβδελιώτης
Ο Δήμος (Αριστόδημος) Αβδελιώδης είναι ένας Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και παραγωγός. Γεννήθηκε στη Χίο το 1952, σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Έχει σκηνοθετήσει τόσο κινηματογραφικές ταινίες, όσο και θεατρικές παραστάσεις. Δίδαξε κινηματογράφο στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου από το 1993 - 1998. Από το 1997 - 2000 και από το 2003 - 2010, διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου. Το έργο του είναι ποσοτικά μικρό, αλλά εξαιρετικής ποιότητας και μεγάλης εικαστικής δύναμης είναι: ο Αθέμιτος συναγωνισμός (1982) μικρού μήκους βραβευμένη στο Φεστιβάλ Δράμας, το πολυβραβευμένο Δέντρο που πληγώναμε (1986) Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1987, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταινιών Νεότητας, επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας, στο Φεστιβάλ Κανών το 1987 στην Εβδομάδα της Κριτικής (Semaine de la critique), Χρυσός και Αργυρός Ελέφαντας καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Νέου Δελχί κ.α., Η Νικη της Σαμοθράκης (1990), Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων (1999), επίσης με πολλά βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου (Caligari, Δον Κιχώτης κ.α.), Χρυσό βραβείο στο φεστιβάλ Freistadt της Αυστρίας καθώς και σκηνοθεσιας, βραβείο της ΠΕΚΚ, της Fipresci (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) και βραβείο κοινού στο 40ο Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ακόμα έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις: «Μορφές από το έργο του Βιζιυνού» (1993) με την Άννα Κοκκίνου, «Παράσταση με τρία ελληνικά παραμύθια» (1997), η παράσταση Καραγκιόζη «Λιγ' απ' όλα» (2001), «Άσμα Ασμάτων» (2003).
Σύνδεσμοι
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97_%CE%B5%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AE_%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CF%89%CE%BD    http://www.imdb.com/title/tt0222027/en  https://www.cine.gr/film.asp?id=1376&page=4                  
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδη | Σενάριο: Δήμος Αβδελιώδης | Παραγωγή: Δήμος Αβδελιώδης | Εταιρείες παραγωγής: ΕΡΤ1, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου | Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μαλάντη, Αγγελος Πανελαράς, Τάκης Αγορής, Γιάννης Τσουμπαριώτης, Στέλιος Μακριάς, Παναγιώτης Λούρος, Ηλίας Πετροπουλέας, Δημήτρης Αυγουστίδης | Χώρα παραγωγής: Ελλάδα | Γλώσσα: Ελληνικά | Φωτογραφία: Σωτήρης Περέας, Αλέκος Γιαννάρος, Νίκος Ζανίκος, Νίκος Μεϊντάνης | Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης | Σκηνογραφία: Νίκος Χατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου