Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Η Γέφυρα

Την Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 θα προβληθεί η ταινία "Η Γέφυρα" του Bernhard Wicki.

Δράμα, Πολεμική | 103' | Μαυρόασπρη | Αυστρία | 1959 | Ακατάλληλο κάτω των 15

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα, πραγματική εμπειρία τού Μάνφρεντ Γκρέγκορ Ντορφμάιστερ, που εκδόθηκε το 1958. 
Mε την ευκαιρία μιας σπουδαίας επετείου, της 9ης Μαΐου - ημέρας εορτασμού της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Πρωτότυπος τίτλος: Die Brücke, The Bridge
Σκηνοθεσία: Bernhard Wicki
Μυθιστόρημα: Manfred Gregor

Η προβολή θα γίνει στον Πολιτιστικό Σύλλογο "Κ. Κανάρης" χάρτης (έναντι Ι.Ν. Παραβουνιώτισσας)
Ώρα: 21:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Η πρωτοτυπία της ταινίας αφορά στο ότι οι πρωταγωνιστές της είναι έφηβοι. Ζουν, το 1945, κοντά στη λήξη του πολέμου, σε μια επαρχιακή γερμανική πόλη, όπου η ζωή κυλάει ως συνήθως, αν εξαιρέσει κανείς τις ελλείψεις σε αγαθά, ο καθένας με τα προσωπικά του ζητήματα. Τα 16χρονα γερμανόπουλα δεν κατανοούν την σοβαρότητα και την επικινδυνότητα των ημερών, αντίθετα αισθάνονται έξαψη όταν μαθαίνουν ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουν τα αμερικανικά στρατεύματα που κινούνται προς το μέρος τους.
Αιφνίδια στρατεύονται σε μια τοπική μονάδα άμυνας, αλλά, μετά από παράκληση του καθηγητή τους (που θέλει να σωθούν τα νεαρά αγόρια) στους υπεύθυνους της άμυνας, τους στέλνουν σε μια, τάχα, σημαντική θέση, να φρουρούν μια γέφυρα που είναι στρατηγικά ασήμαντη και πρόκειται να καταστραφεί από τον στρατό για να προστατευτεί η πόλη.
Τα αγόρια, με τον ιδεαλισμό των νιάτων, πιστεύουν ότι υπερασπίζονται την πατρίδα και τον Χίτλερ, ενώ ανακαλύπτουν γρήγορα ότι η πραγματικότητα είναι άλλη…
Ο ρεαλισμός της ταινίας λειτουργεί ως σπουδαίο εργαλείο συλλογικής κοινωνικής αυτοκριτικής και αυτογνωσίας για τους Γερμανούς σε σχέση με την εγκληματική ναζιστική πολιτική.
Ο αυστριακός σκηνοθέτης Μπέρναρντ Βίκι (1919 –2000) σκηνοθέτησε λίγες αλλά βραβευμένες ταινίες- ήταν παράλληλα και ηθοποιός και φωτογράφος. Το 1939 συνελήφθη και φυλακίσθηκε στο στρατόπεδο Σαξενχάουζεν για αρκετούς μήνες. Μετά την απελευθέρωσή του πήγε στη Βιέννη και μετά στην Ελβετία. Μετά την λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες και έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο σε ταινία μεγάλου μήκους με την σημερινή μας ταινία την «Γέφυρα», που κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση.
Το 1961 κέρδισε την Αργυρή άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου ως καλύτερος σκηνοθέτης για την ταινία του «το Θαύμα του πατέρα Μαλαχία». Σύντομα, το 1965, του προτάθηκε από το Χόλλυγουντ η σκηνοθεσία της κατασκοπικής ταινίας του Β΄ Π. Πολέμου «Μοριτούρι» με τους Μάρλον Μπράντο και Γιούλ Μπρύνερ –που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία.


Βραβεία
Η «Γέφυρα» είναι ταινία που βασίσθηκε σε νουβέλα του 1958 που, με την σειρά της, βασίσθηκε σε αληθινό γεγονός - από αυτά που θεωρούνται πολύ μικρής σημασίας για να μνημονευτούν σε ανακοινωθέντα. Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία το 1960 στα Γερμανικά Κινηματογραφικά Βραβεία και το 1989 της δόθηκε ένα ειδικό Βραβείο στην 40η επέτειο της Ομ. Δημοκρατίας της Γερμανίας. Κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα ως η Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία και πολλά άλλα διεθνή βραβεία. Έχασε το Όσκαρ Καλύτερης ξενόγλωσσης Ταινίας από την συνυποψήφια γαλλική ταινία «Μαύρος Ορφέας».
Σύνδεσμοι
en      en      
Αφίσα
Συντελεστές
Βασισμένο στο "Η Γέφυρα" του Manfred Gregor | Σκηνοθεσία: Bernhard Wicki | Σενάριο: Michael Mansfeld, Karl-Wilhelm Vivier, Bernhard Wicki Ηθοποιοί: Folker Bohnet, Fritz Wepper Μουσική: Hans-Martin Majewski | Φωτογραφία: Gerd von Bonin | Γλώσσες: Γερμανικά, Αγγλία Χώρες Παραγωγής: Δυτική Γερμανία, Αυστρία Παραγωγοί: Hermann Schwerin, Jochen Schwerin, Hans Wolff Εταιρεία Παραγωγής: Deutsche Film Hansa | Μοντάζ: Carl Otto Bartning | ΚοστούμιαJosef Wanke | Τοποθεσίες γυρισμάτων: Cham Γερμανία

Trailer


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου