Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Casablanca

Την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 θα προβληθεί η δραματική ταινία "Casablanca" του Michael Curtiz.

Πολεμικό Δράμα, Ρομαντική | 102' | Ασπρόμ. | Η.Π.Α. | 1942 | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση

Είχαν ραντεβού με τη μοίρα στην Καζανμπλάνκα...
Ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του αμερικάνικου κινηματογράφου και μία από τις πιο πολυαγαπημένες ταινίες όλων των εποχών. Θρυλική ασπρόμαυρη, ρομαντική ταινία με φόντο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σκηνοθεσία: Michael Curtiz
Μουσική: Max Steiner
Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά

Η προβολή θα γίνει στον Πολιτιστικό Σύλλογο "Κ. Κανάρης" χάρτης (έναντι Ι.Ν. Παραβουνιώτισσας)
Ώρα: 21:00 | Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εξωτική Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο αποτελεί σταυροδρόμι όλων των λαών, που ψάχνουν μια διέξοδο από τα δεινά της Ευρώπης και ένα εισιτήριο προς την ελεύθερη Αμερική. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολιτικοί πρόσφυγες, τυχοδιώκτες, απατεώνες, καταζητούμενοι, καιροσκόποι, αντιστασιακοί, ένα σωρό διαφορετικοί άνθρωποι, που όλοι τους αναζητούν μια ελπίδα για επιβίωση. Εκεί ο Rick (Humphrey Bogart), εξόριστος Αμερικανός, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης δημοφιλούς νυχτερινού κέντρου, ξανασυναντά την παλιά του αγάπη Ilsa (Ingrid Bergman) με την οποία έζησε έναν μεγάλο έρωτα στο Παρίσι, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Συνοδεϋεται όμως από τον άντρα της Victor (Paul Henreid), Τσέχο αντιστασιακό ηγέτη που καταζητείται από τους Ναζί. Θέλουν να φύγουν από τη χώρα και ο Rick θα μπορούσε να τους βοηθήσει... Έτσι ο τελευταίος, θα αντιμετωπίσει ένα ηθικό δίλημμα: να διεκδικήσει ξανά τον μεγάλο του έρωτα ή να θυσιαστεί για χάρη ενός ανώτερου σκοπού, όπως είναι ο παγκόσμιος αγώνας ενάντια στη ναζιστική φρίκη, και να βοηθήσει τον Victor και την Ilsa να δραπετεύσουν στην Αμερική;
Παραλειπόμενα:
- Η αρχική σκέψη των παραγωγών της ταινίας ήταν να πρωταγωνιστούν ο Ronald Reagan (ο οποίος στη συνέχεια ακολούθησε πολιτική καριέρα και εκλέχθηκε Πρόεδρος των Η.Π.Α.) και η Ann Sheridan.
- Η ταινία δεν γυρίστηκε στην Καζαµπλάνκα, αλλά στα στούντιο της Warner, εκτός των σκηνών στο αεροδρόμιο, που γυρίστηκαν σε φυσικό χώρο.
- Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό έργο των  Murray Burnett και Joan Alison Everybody Comes to Rick's.
- Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου 1942 και ολοκληρώθηκαν στις 3 Αυγούστου του ίδιου χρόνου.
- Η πρεμιέρα της «Καζαμπλάνκα» έγινε στις Η.Π.Α. στις 26 Νοεμβρίου 1942 στο «Hollywood Theater» της Νέας Υόρκης, προκειμένου να συμπέσει με την απόβαση των Συμμάχων στη γαλλοκρατούμενη Βόρειο Αφρική και την κατάληψη της Καζαμπλάνκα.  
- Το 2006 το Αμερικάνικο Συνδικάτο Σεναριογράφων κατέταξε το σενάριο της ταινίας ως το νούμερο ένα όλων των εποχών.
- Όταν ανακοινώθηκε η νίκη της ταινίας, ο Hal B. Wallis έσπευσε να παραλάβει το βραβείο του, εφόσον ήταν ο παραγωγός της ταινίας για να ανακαλύψει ότι τον είχε προλάβει ο Jack L. Warner που βρισκόταν ήδη στη σκηνή. Ο Wallis στη συνέχεια δήλωσε: "Δεν είχα άλλη επιλογή από το να επιστρέψω στη θέση μου ταπεινωμένος κι εξοργισμένος... Έχουν περάσει σαράντα χρόνια κι ακόμη δεν έχω ξεπεράσει το σοκ." Το περιστατικό αυτό οδήγησε τον Wallis να εγκαταλείψει την εταιρία δυο μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1943.
Βραβεία
Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, με ειδική μνεία στις ερμηνείες των Humphrey Bogart και Ingrid Bergman. Η ταινία έκανε πρεμιέρα το 1942, οι κριτικοί της Νέας Υόρκης τη συμπεριέλαβαν στη λίστα με της καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Έχασε όμως το βραβείο των κριτικών από την ταινία Ναυάγιο στα Νερά της Κρήτης (In Which We Serve, 1942).  Η ταινία κέρδισε 3 Βραβεία Όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου ενώ ήταν υποψήφια και σε άλλες 5 κατηγορίες (Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερου Μοντάζ, Μουσικής, Φωτογραφίας).
Αφίσα

Σύνδεσμοι
http://www.cine.gr/film.asp?id=576        http://www.imdb.com/title/tt0034583/en      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%BA%CE%B1_(%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1)      http://www.athinorama.gr/cinema/movie/kazamplanka-1001899.html
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Michael Curtiz | Σενάριο: Julius J. Epstein, Philip G. Epstein, Howard Koch Ηθοποιοί: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Sydney Greenstreet, Conrad Veidt, Peter Lorre, Dooley Wilson Μουσική: Max Steiner | Φωτογραφία: Arthur Edeson | Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά | Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α. | Παραγωγός: Hal B. Wallis | Εταιρεία Παραγωγής:  Warner Bros. Pictures | Μοντάζ: Owen Marks | Κοστούμια: Orry-Kelly | Σκηνικά:  George James Hopkins | Τοποθεσίες γυρισμάτων: Καλιφόρνια - Η.Π.Α.
Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου