Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Babel

ΘΕΡΙΝΟ CINEMA 2018
Την Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 θα προβληθεί η δραματική ταινία "Babel" του Alejandro G. Iñárritu.

Δράμα | 143' | Έγχρωμη | Η.Π.Α., Μεξικό, Γαλλία | 2006 | Ακατάλληλο κάτω των 15

Μέσα από τρεις παράλληλες ιστορίες ο Iñárritu μας μιλάει για τις υπέρμετρες φιλοδοξίες, καθώς και τη δυσκολία συνεννόησης ανάμεσα στους ανθρώπους. H ιστορία κομματιάζεται και η αφήγηση κυλά αναδρομικά.
ΣκηνοθεσίαAlejandro G. Iñárritu
Σενάριο: Guillermo Arriaga
Γλώσσες: Αγγλικά, Ιαπωνικά, Ισπανικά, Αραβικά, Βερβερικά

Η προβολή θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Α' Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας (δίπλα στο λιμάνι)  χάρτης 
Ώρα: 21:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Τέσσερις ιστορίες ξετυλίγονται μέσα από ένα κουβάρι καταστάσεων...
Μαρόκο: στην Μαροκινή ερήμο, δύο τσοπανόπουλα παίζοντας με μια κυνηγετική καραμπίνα, ρίχνουν μια τουφεκιά πάνω σ' ένα τουριστικό λεωφορείο και τραυματίζουν κατά λάθος μια Αμερικανίδα τουρίστρια την Susan, Cate BlanchettΟ άνδρας της Richard, Brad Pitt, μπερδεμένος με τα όσα συμβαίνουν προσπαθεί να βρει έναν γιατρό μέσα στην ερημιά της ερήμου προκειμένου να την βοηθήσει. 
Μεξικό: παράλληλα, η τροφός του ζευγαριού Amelia, Adriana Barraza, ταξιδεύει παράνομα στην πατρίδα της και αναλαμβάνει το ρίσκο να πάρει μαζί της στο Μεξικό τα ανήλικα παιδιά τους, ώστε να μπορέσει να παραστεί στον γάμο του γιου της, παρακούοντας τις εντολές των εργοδοτών της.
Ιαπωνία: η κωφάλαλη και επαναστατημένη Chieko, Rinko Kikuchiπου μεγαλώνει μέσα στην παράνοια μιας μεγαλούπολης όπως το Τόκιο, βιώνει άγρια το σεξουαλικό πέρασμα στην εφηβεία της, ενώ ο πατέρας της αναζητάτε από την αστυνομία. 
Ο Iñárritu θίγει την έλλειψη της επικοινωνίας, την απομόνωση, το φόβο που γεννιέται από την αποδοχή της διαφορετικότητας, τις σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, χωρίς ωστόσο να προχωρά βαθύτερα τον προβληματισμό του και εξισώνοντας ανόμοιες καταστάσεις. Οι ιστορίες είναι ανολοκλήρωτες, πλην της ιαπωνικής, που ωστόσο μοιάζει λιγάκι ξένη. Η ταινία, εντυπωσιάζει σκηνοθετικά αλλά και με τις αρετές της σε επίπεδο φωτογραφίας, μουσικής, μοντάζ και ερμηνειών.

Λίγα λόγια από το σκηνοθέτη για την ταινία: 
"Η δημιουργία του Βαβέλ ήταν πράγματι μια Βαβέλ για μένα. Η παραγωγή ήταν εντελώς διαφορετική από την έως σήμερα εμπειρία μου. Στην πραγματικότητα γυρίσαμε τέσσερις ταινίες και προσπαθήσαμε να συγχωνεύσουμε τις διαφορετικές κουλτούρες, δίχως να φαίνεται το μάτι του outsider. Ηταν για μένα μια πρόκληση, αλλά και κάτι εξαιρετικά δύσκολο πνευματικά και συναισθηματικά. Η “Βαβέλ” έγινε όχι μόνο στόχος ενός ταξιδιού για όλους όσους δουλέψαμε στην ταινία, αλλά και στόχος ενός εσωτερικού ταξιδιού για τον καθένα ξεχωριστά. Ολοι μεταμορφωθήκαμε και εγώ στην πορεία αναγκάστηκα να ξαναγράψω το σενάριο και να προσαρμοστώ στις νέες συνθήκες και κουλτούρες. Για μένα, τελικά, η ταινία δεν έδωσε την απάντηση στο από πού είμαι; αλλά στο πού πηγαίνω;"
"Στα γυρίσματα είχαμε προβλήματα παρόμοια με αυτά του σεναρίου. Η επικοινωνία δεν ήταν εύκολη, επειδή είχαμε να κάνουμε με τόσο διαφορετικούς ανθρώπους από τόσο διαφορετικούς πολιτισμούς. Στο Μαρόκο, για παράδειγμα, οι άνθρωποι μιλούσαν αραβικά, ισπανικά, αγγλικά, γαλλικά και ακόμη και ηθοποιοί από την ίδια χώρα δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα."
"Η ταινία γεννήθηκε από την ανάγκη μου να μιλήσω για αυτά που γεμίζουν το μυαλό και την καρδιά μου: είναι τα απίστευτα οδυνηρά παράδοξα του κόσμου μας που αλληλεπιδρώνται και έχουν αμοιβαίους αντίκτυπους και που τελικά εκδηλώνονται στη ζωή μας ως προσωπικές τραγωδίες."
Βραβεία
- Όσκαρ Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης, Gustavo Santaolalla (2007)
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης δραματικής ταινίας (2007)
Βραβείο Φεστιβάλ των Καννών Καλύτερου σκηνοθέτη, Alejandro G. Iñárritu (2006)
Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερης μουσικής επένδυσης, Gustavo Santaolalla (2007)
Βραβείο Γκόθαμ Καλύτερης ομαδικής ερμηνείας (2006)
Βραβείο Γκόθαμ Καλύτερου ηθοποιού με εντυπωσιακή εξέλιξη, Rinko Kikuchi (2006)
Βραβείο ALMA Καλύτερης ηθοποιού σε ταινία, Adriana Barraza (2007)
Βραβείο ALMA Καλύτερης ταινίας (2007)
Βραβείο ALMA Καλύτερου σκηνοθέτη ταινίας, Alejandro G. Iñárritu (2007)
Βραβείο ALMA Καλύτερου πρωτότυπου ή διασκευασμένου σεναρίου, Guillermo Arriaga (2007)
Βραβείο Satellite Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης, Gustavo Santaolalla (2006)
Βραβείο Νταβίντ ντι Ντονατέλο Καλύτερης ξένης ταινίας, Alejandro G. Iñárritu (2007)
Βραβείο Ρόμπερτ Καλύτερης αμερικανικής ταινίας (2007)
Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Σαν Ντιέγκο Καλύτερης ομαδικής ερμηνείας
Αφίσα
Σύνδεσμοι
en     en                                      
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Alejandro G. Iñárritu | Σενάριο: Guillermo Arriaga | Ηθοποιοί: Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael García Bernal, Kōji Yakusho, Adriana Barraza, Rinko Kikuchi | Μουσική: Gustavo Santaolalla | Φωτογραφία: Rodrigo Prieto Γλώσσες: Αγγλικά, Ιαπωνικά, Ισπανικά, Αραβικά, Βερβερικά | Χώρες Παραγωγής: Η.Π.Α., Μεξικό, Γαλλία | Παραγωγοί: Alejandro González Iñárritu, Jon Kilik, Steve Golin | Εταιρείες Παραγωγής: Anonymous Content, Zeta Film, Central Films, Media Rights Capital | ΔιανομήParamount Vantage (Η.Π.Α.), Mars Distribution (Γαλλία) ΜοντάζStephen Mirrione, Douglas Crise | ΚοστούμιαGabriela Diaque, Miwako Kobayashi, Michael Wilkinson Τοποθεσίες γυρισμάτων: Μαρόκο, Μεξικό, Ιαπωνία, Καλιφόρνια Η.Π.Α.,    

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου