Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Avatar

Την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013 θα προβληθεί η ταινία "AVATARτου James Cameron

Δράση, Επιστημονικής Φαντασίας | 2009 | Έγχρωμη | 162' | Απαραίτητη γονική συναίνεση

Το 1994 ο Cameron έγραψε ένα 80σέλιδο προσχέδιο της ταινίας. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν αμέσως μετά τον Τιτανικού το 1997 και θα κυκλοφορούσε στους κινηματογράφους το 1999 αλλά σύμφωνα με τον Cameron, η απαραίτητη τεχνολογία δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί. Η ταινία έκανε εκτενής χρήση πρωτοφανών κινηματογραφικών τεχνικών και είναι 40% ζωντανή δράση και 60% φωτο-ρεαλιστικά CGI (εφέ).
Σκηνοθεσία | Σενάριο: James Cameron

Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κ. Κανάρης"  (έναντι Ι.Ν. Παραβουνιώτισσας) χάρτης
Ώρα: 21:00 
Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Η ταινία διαδραματίζεται στα μέσα του 22ου αιώνα, στον πλανήτη Πανδώρα όπου κατοικεί η φιλήσυχη φυλή των Να'βι και στον οποίο υπάρχει ένα πολύτιμο ορυκτό, το ουνομπταίνιο, απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους. Μια αμερικανική εταιρία έχει αναλάβει να εξορύξει αυτό το ορυκτό, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα τον πεζοναύτη Jake Sully (Sam Worthington), υπό τις οδηγίες της Dr. Grace Augustine (Sigourney Weaver). Μεταφέρεται ως avatar και σιγά σιγά μετεξελίσεται σε αληθινό μέλος της φυλής. Ο Jake όμως, ερωτεύεται την κόρη του αρχηγού της φυλής, τη Neytiri (Zoe Saldana) και αρνείται να συνεργαστεί πλέον με την ομάδα του. Ενώ η Dr. Grace Augustine προσπαθεί να μεταπείσει τον Jake  μπαίνει στη μέση ο αμερικανικός στρατός με επικεφαλής τον Στρατηγό Miles Quaritch (Stephen Lang) ο οποίος από την αρχή δεν ενέκρινε το πείραμα της Dr. Augustine.  Εξοπλισμένος με ισχυρά στρατιωτικά μέσα, κηρύσσει πόλεμο εναντίον του Jake και της φυλής των Να'βι.
Πληροφορίες
Ο James Cameron ξεκίνησε να γράφει το τελικό σενάριο στις αρχές του 2006 και το περιέγραψε ως "ένα φουτουριστικό παραμύθι που διαδραματίζεται σε ένα πλανήτη 200 χρόνια μπροστά... μια παλιομοδίτικη περιπέτεια της ζούγκλας με περιβαλλοντική συνείδηση".
Η ταινία έκανε εκτενή χρήση πρωτοφανών κινηματογραφικών τεχνικών. Η γλώσσα των Να'βι δημιουργήθηκε από γλωσσολόγο του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Οι σχεδιαστές των σκηνικών συναντήθηκαν με την Τζόντι Σ. Χολτ, καθηγήτρια φυσιολογίας των φυτών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, για να μάθουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τους βοτανολόγους να συλλέγουν και να μελετούν τα φυτά. Ο Cameron εργάστηκε με αρκετούς και διάσημους σχεδιαστές, για να διαμορφώσουν τη φυλή των Να'βι με ζωγραφιές και γλυπτά. Η ταινία απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς με τους περισσότερους να επαινούν τα πρωτοποριακά οπτικά εφέ. Εντούτοις, θεωρήθηκε από κάποιους άκρως ρατσιστική για την εικόνα των γηγενών που πρόβαλε, ενώ από άλλους λυτρωτική για τις εξαιρετικά βίαιες αποικιστικές μνήμες των Ευρωπαίων που εξολόθρευσαν στην αποικιστική τους δραστηριότητα εκατομμύρια γηγενών σε όλες σχεδόν τις ηπείρους. Με τη σειρά της και με μια διαφορετική οπτική γωνία η εφημερίδα του Βατικανού και ο ραδιοφωνικός σταθμός του κατηγόρησαν την ταινία για "πνευματισμό που συνδέεται με τη λατρεία της φύσης". 
Ο έγκριτος κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Έμπερτ θεώρησε την ταινία εξαιρετική και έγραψε ότι το Άβαταρ «δεν είναι μόνο εντυπωσιακή ψυχαγωγία … είναι μια τεχνική επανάσταση. Έχει ένα ξεκάθαρο οικολογικό και αντιπολεμικό μήνυμα». Το Avatar έγινε η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που έφτασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.
Βραβεία
Η ταινία προτάθηκε για εννέα Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη ταινία και Σκηνοθεσία και κέρδισε τρία στις κατηγορίες Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας και Οπτικών Εφέ. Έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα κερδίζοντας εκείνες για Καλύτερη Ταινία - Δράμα και Σκηνοθεσία και οχτώ για BAFTA κερδίζοντας δύο.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Ρικ Κάρτερ & Ρόμπερ Στρόμπεργκ video
Νίκη
Φωτογραφία
Μάουρο Φιόρε video
Νίκη
Οπτικά Εφέ
Τζο Λέτερι, Στίβεν Ροζενμπάουμ, Ρίτσαρντ Μπάνεχαμ & Άντριου Τζόουνς video
Νίκη
Καλύτερη Ταινία - Δράμα
Νίκη
Σκηνοθεσία
Τζέιμς Κάμερον
Νίκη
Σχεδιασμός Παραγωγής
Ρικ Κάρτερ, Κιμ Σινκλέρ & Ρόμπερ Στρόμπεργκ
Νίκη
Οπτικά Εφέ
Τζο Λέτερι, Στίβεν Ροζενμπάουμ, Ρίτσαρντ Μπάνεχαμ & Άντριου Τζόουνς
Νίκη
Αφίσα
 
Σύνδεσμοι
https://el.wikipedia.org/wiki/Avatar_(%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1,_2009)    http://www.imdb.com/title/tt0499549/en  https://www.cine.gr/film.asp?id=712299    http://www.athinorama.gr/cinema/movie/avatar-1009062.html   official site   
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: James Cameron | Σενάριο: James Cameron | Πρωταγωνιστούν: Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Sigourney Weaver | Μουσική: James Horner | Φωτογραφία: Mauro Fiore | Χώρες Παραγωγής: Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο | Γλώσσα: Αγγλικά | Παραγωγή: 20th Century Fox | Μοντάζ: James Cameron, John Refoua, Stephen E. Rivkin | Κοστούμια: Deborah Lynn Scott | Γυρίσματα: Χαβάη, Νέα Ζηλανδία, Καλιφόρνια | Πρώτη προβολή: Country flag 8 Δεκεμβρίου 2009, Country flag 17 Δεκεμβρίου 2009
Τrailer 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου