Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

Good Bye Lenin!

Την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 θα προβληθεί η γερμανική ταινία "Good Bye Lenin!" του Wolfgang Becker.

Δράμα, Σάτιρα | Έγχρωμη | 121' | Γερμανία | Ακατάλληλο κάτω των 15

Το Good Bye Lenin! είναι μία δραματική - κωμική κινηματογραφική ταινία, Γερμανικής παραγωγής, που προβλήθηκε παγκόσμια το 2003. Πολλοί θεωρούν πως έχει στοιχεία οσταλγίας (όρος που περιγράφει την νοσταλγία για την Ανατολική Γερμανία όπως ήταν πριν την ένωση των δύο Γερμανιών). Σκηνοθέτης της είναι ο Wolfgang Becker, ενώ πρωταγωνιστούν οι Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon and Florian Lukas.
Σκηνοθεσία: Wolfgang Becker 
Σενάριο: Wolfgang Becker, Bernd Lichtenberg

Η προβολή θα γίνει στον Πολιτιστικό Σύλλογο "Κ. Κανάρης"  (έναντι Ι.Ν. Παραβουνιώτισσας) χάρτης
Ώρα: 20:45 | Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Στο Ανατολικό Βερολίνο του 1989 η Christiane Kerner (Katrin Saß), ταυτισμένη με την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και υποστηρικτής του Κόμματος, παθαίνει καρδιακή προσβολή και πέφτει σε κώμα, όταν βλέπει τον γιο της Alexander (Daniel Brühl) να συμμετέχει σε μια πορεία ενάντια στην κυβέρνηση, και να ξυλοκοπείται από αστυνομικούς. Όταν συνέρχεται έπειτα από μήνες απ’ το κώμα, ο γιατρός ανακοινώνει στον Alexander και στην αδερφή του Ariane (Maria Simon), πως οποιοδήποτε σοκ μπορεί να είναι καθοριστικό για τη ζωή της μητέρας τους. Στο μεταξύ όμως η Γερμανία έχει ενοποιηθεί, το καθεστώς έχει καταρρεύσει και το τείχος έχει πέσει. Ο Alexander αποφασίζει να αναπαραστήσει την Ανατολική Γερμανία μέσα στο δωμάτιο της μητέρας του, χωρίς να της πει τι έχει συμβεί, ώστε να μην υπάρξει δυσάρεστη εξέλιξη στην υγεία της. Κάποια στιγμή η Christiane βγαίνει, χωρίς να την αντιληφθούν οι υπόλοιποι, έξω από το σπίτι και αντικρίζει δυτικά αυτοκίνητα, διαφημίσεις δυτικών καταστημάτων όπως το IKEA, με αποκορύφωμα ένα ελικόπτερο που μεταφέρει ένα κομμάτι από άγαλμα του Λένιν. Ο Alexander δικαιολογεί όπως-όπως τα γεγονότα και με τον συνάδελφό του Denis (Florian Lukas) (που έχει όνειρο να γίνει σκηνοθέτης), δημιουργεί τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία με φανταστικές ειδήσεις (τα οποία τα μεταδίδει μέσω βίντεο στη μητέρα του), που δικαιολογούν αυτά που είχε δει η Christiane. Στο μεταξύ η Ariane έχει παντρευτεί έναν Δυτικογερμανό, τον Rainer (Alexander Beyer), ενώ συναντά τυχαία (χωρίς εκείνος να την γνωρίσει) τον πατέρα της που ήταν φυγάς στο Δυτικό Βερολίνο.


Βραβεία - Διακρίσεις
Κέρδισε 6 βραβεία, μεταξύ αυτών και εκείνο Καλύτερης Ταινίας για το 2003, στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, καθώς επίσης και άλλα 9 Γερμανικά. Ακόμα ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και για το βραβείο Όσκαρ της ίδιας κατηγορίας.
César Award
Καλύτερη Ταινία
Νίκη
Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Καλύτερος Ηθοποιός
Daniel Brühl
Νίκη
Καλύτερη Ταινία
Νίκη
Καλύτερο Σενάριο
Bernd Lichtenberg
Νίκη
Deutscher Filmpreis (German Film Awards)
Καλύτερος Ηθοποιός
Daniel Brühl
Νίκη
Καλύτερη Σκηνοθεσία
Wolfgang Becker
Νίκη
Καλύτερο Σενάριο
Bernd Lichtenberg
Νίκη
Μοντάζ
Peter R. Adam
Νίκη
Καλύτερη Ταινία
Νίκη
Μουσική
Yann Tiersen
Νίκη
Σχεδιασμός Παραγωγής
Lothar Holler
Νίκη
Βραβείο Β 'Ανδρικού Ρόλου
Florian Lukas
Νίκη
Βραβεία Γκόγια (Goya Awards)
Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία
Wolfgang Becker
Νίκη
London Film Critics' Circle
Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινία
Νίκη
Αφίσα
   
Σύνδεσμοι
https://el.wikipedia.org/wiki/Good_Bye,_Lenin!    http://www.imdb.com/title/tt0301357/en  https://www.cine.gr/film.asp?id=703682&page=4    http://www.athinorama.gr/cinema/movie/good_bye_lenin!-1007114.html  official site
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Wolfgang Becker | Σενάριο: Wolfgang Becker, Bernd Lichtenberg | Πρωταγωνιστούν: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Alexander Beyer, Burghart Klaußner, Michael Gwisdek, Christine Schorn, Jürgen Holtz, Jochen Stern, Ernst-Georg Schwill, Eberhard Kirchberg, Hans-Uwe Bauer, Nico Ledermüller (όταν ήταν 11 χρονών) | Μουσική: Yann Tiersen, Claire Pichet, Antonello Marafioti | Φωτογραφία: Martin Kukula | Χώρα Παραγωγής: Γερμανία | Γλώσσα: Γερμανικά | Μοντάζ: Peter R. Adam, Antje Zynga | Ειδικά Εφέ: Andreas Schellenberg | Κοστούμια: Aenne Plaumann | Γυρίσματα: Βερολίνο
Τrailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου