Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ένα Ψάρι που το 'Ελεγαν Γουάντα

Την Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 θα προβληθεί η ταινία "Ένα Ψάρι που το Έλεγαν Γουάντα" των Charles Crichton και John Cleese.

Κωμωδία | Έγχρωμη |  1988 | Η.Π.Α., Αγγλία | 108' | Ακατάλληλο κάτω των 15

Μια ιστορία δολοφονίας, πόθου, απληστίας, εκδίκησης και θαλασσινών. Το "Ένα Ψάρι που το Έλεγαν Γουάντα" είναι από τις πιο επιτυχημένες και δημοφιλείς κωμωδίες «παντός κοινού». Το σενάριο γράφτηκε από τους John Cleese (ένα από τα μέλη της ιστορικής παρέας των Monty Python) και τον Charles Crichton ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία. 
Πρωτότυπος τίτλος: A Fish Called Wanda 

Η προβολή θα γίνει στον Πολιτιστικό Σύλλογο "Κ. Κανάρης"  (έναντι Ι.Ν. Παραβουνιώτισσας)
Ώρα: 20:45 
Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Η Wanda (Jamie Lee Curtis) είναι μια φιλήδονη κακοποιός που μετά από μια ληστεία προσπαθεί να ανακαλύψει που έχει κρύψει τα κλοπιμαία ο φυλακισμένος πλέον αρχηγός της σπείρας. Ο Otto (Kevin Kline)είναι ο βοηθός της Wanda, ένας παρανοϊκός τύπος με μεγάλο προσόν να λέει ασυνάρτητες ιταλικές φράσεις που λειτουργούν σαν αφροδισιακό στη WandaΘύμα τους, ο δικηγόρος του φυλακισμένου αρχηγού, τυπικός Άγγλος, τον οποίο προσεγγίζει η Wanda με σκοπό να εκμαιεύσει κάποιο στοιχείο. Συνεργάτης τους είναι ένας εκτελεστής με τραύλισμα και υπερβολική αγάπη για τα ζώα.
Παραλειπόμενα
- Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο John Cleese ονομάζεται Archie Leach, που είναι το πραγματικό όνομα του Cary Grant, με τον οποίο o John Cleese έχουν την ίδια γενέτειρα.
- Όταν ο Otto προτείνει ονόματα πιθανών "καρφιών" ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται σε κάποιον Kevin Delaney, που είναι το μικρό και το μεσαίο του όνομα στην πραγματικότητα (Kevin Delaney Kline).
- Η χορωδία στην κηδεία του σκύλου ψάλλει στα λατινικά "miserere dominus, canis mortus est", που σε μετάφραση είναι "έλεος Κύριε, πέθανε το κανίς".
Βραβεία
Η ταινία απέσπασε το Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου (Kevin Kline) και 2 ακόμα υποψηφιότητες για Οσκαρ: Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου.
Επίσης, προτάθηκε για 3 Χρυσές Σφαίρες: Καλύτερης Ταινίας - Κωμωδίας / Μιούζικαλ, Α' Ανδρικού και Α' Γυναικείου Ρόλου (Τζον Κλιζ και Τζέιμι Λι Κέρτις, αντίστοιχα).

Όσκαρ 1989
Β’ Ανδρικού Ρόλου 
Kevin Kline
Νίκη
BAFTA Awards 1989
Α’ Ανδρικού Ρόλου
John Cleese 
Νίκη
Β’ Ανδρικού Ρόλου
Michael Palin
Νίκη
ASCAP Film and Television Music Awards 1989
Top Box Office Films
John Du Prez
Νίκη
David di Donatello Awards 1989
Ξενόγλωσση Ταινία
John Cleese 
Νίκη
Evening Standard British Film Awards 1989
Καλύτερης Ταινίας
Charles Crichton 
Νίκη
Peter Sellers Award for Comedy
Charles Crichton 
Νίκη
Golden Screen, Germany 1989
Golden Screen
Νίκη
Italian National Syndicate of Film Journalists 1989
European Silver Ribbon
John Cleese 
Νίκη
Αφίσα
 
Σύνδεσμοι
                         
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Charles Crichton, Uncredited: John Cleese | Σενάριο: John Cleese, Charles Crichton | Πρωταγωνιστούν: John Cleese (Archie Leach), Jamie Lee Curtis (Wanda Gershwitz), Kevin Kline (Otto), Michael Palin (Ken Pile), Maria Aitken (Wendy) | Παραγωγή: Michael Shamberg | Μουσική: John Du Prez | Φωτογραφία: Alan Hume | ΜοντάζJohn Jympson | ΚοστούμιαHazel Pethig Γλώσσες: Αγγλικά, Ιταλικά, Ρώσικα |  Χώρες Παραγωγής: Η.Π.Α., Αγγλία ΓυρίσματαΛονδίνο, Oxfordshire, Middlesex, Αγγλία Στούντιο: Prominent Features 
Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου