Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Έλα να δεις

Την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014 θα προβληθεί η συγκλονιστική, αντιπολεμική, ταινία "Έλα να δεις" του Elem Klimov, προς τιμήν της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών στις 9 Μαίου 1945.

Πολιτική, Ιστορική, Δραματική | Έγχρωμη | 1985 | 136' | Ακατάλληλο κάτω των 15

Κάνοντας μια θαρραλέα βουτιά στην κόλαση του πολέμου η μόλις πέμπτη και τελευταία ταινία του Klimov μας υπενθυμίζει τι εστί πραγματικά ναζισμός επιστρέφοντας στη σφαγή των Ρώσων από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Πρωτότυπος τίτλος: Come and See, Idi i smotri, ИДИ И СМОТРИ
Σκηνοθεσία: Elem Klimov
Σενάριο: Ales Adamovich, Elem Klimov


Η προβολή θα γίνει στον Πολιτιστικό Σύλλογο "Κ. Κανάρης" χάρτης (έναντι Ι.Ν. Παραβουνιώτισσας) 
Ώρα: 20:45 
Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Λευκορωσία 1943, οι Γερμανοί ναζί καταστρέφουν ολοσχερώς 618 χωριά καίγοντας ζωντανούς τους κατοίκους τους, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σκοτώθηκαν 2.2 εκατομμύρια Λευκορώσοι, ο Φλόρια προσπάθησε να βοηθήσει τους αδύναμους συμπολίτες του, μόνος και χωρίς κανένα έλεος θα δει να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια του ό,τι πιο φρικαλέο έχει ζήσει η ανθρωπότητα. Η αντιπολεμική ταινία του Ρώσου σκηνοθέτη συγκλονίζει με τον αριστοτεχνικά ωμό ρεαλισμό της. Με κεντρικό ήρωα ένα 12χρονο αγόρι, τον Φλόρια, η ταινία δείχνει τη γερμανική μάστιγα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τις φρικαλεότητες των Ναζί και την καταρράκωση χωρίς επιστροφή μιας αθωότητας, που είχε την ατυχία να βρεθεί στο κέντρο του πολέμου.
Το «Έλα να δεις» είναι ένα εικαστικό επίτευγμα. Η ποίηση των εικόνων του Elem Klimov, η ιμπρεσιονιστική αισθητική τους σχεδόν υπνωτίζουν το θεατή. Κι όταν η ποίηση αρχίζει να παραχωρεί τη θέση της στο ρεαλισμό, διατηρώντας όμως την ιμπρεσιονιστική προσέγγιση, ο θεατής αισθάνεται να δονείται εσωτερικά. Είναι η φρίκη και ο θυμός που έρχονται να δικαιώσουν τις εικόνες ενός σκηνοθέτη που προσέφερε ένα αριστούργημα στον παγκόσμιο κινηματογράφο.
Εναλλάσσοντας τον ντοκιμαντεριστικό ρεαλισμό με αναπάντεχα διαλείμματα λυρισμού, ο Klimov προσγειώνει σταδιακά τον θεατή σε μια μπαρόκ και συναισθηματικά εξοντωτική εμπειρία. Με τη βοήθεια μιας ηχητικής μπάντας στοιχειωμένης από ανάσες, κραυγές και χτυποκάρδια, ο σκηνοθέτης συλλαμβάνει σκηνές δυσβάσταχτης φρίκης και γνήσιου τρόμου και χρησιμοποιεί την παροξυσμική εικονογράφησή του για να διοχετεύει τακτικά ηλεκτροσόκ στον θεατή. Βεβαιώνοντας, έτσι, ότι τίποτε σε αυτό το εξπρεσιονιστικό και ασφυκτικό όραμα βίας δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Και μετατρέποντας το «Έλα Να Δεις» σε μια από τις πιο σφοδρές αντιπολεμικές δηλώσεις που έχει συντάξει ποτέ το σινεμά.

Δήλωση του Elem Klimov: «Δεν μετανιώνω που έκανα αυτήν την ταινία. Κάποιος πρέπει να κάνει τη διαφορά πού και πού, ώστε να γίνει κάτι αξιόλογο. Εδώ βρίσκεται το μυστικό της καλής δουλειάς, να μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο κάτι πραγματικά σοβαρό, πραγματικά μεστό νοήματος.»

Δήλωση του Σον Πεν: «Πριν από μερικά χρόνια μου τηλεφώνησε ο πατέρας μου και μου είπε να αφήσω ο,τι κι αν έκανα και να πάω στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες. Κάποιο τμήμα είχε προγραμματίσει προβολή μια ρωσικής ταινίας, ενός σκηνοθέτη ονόματι Elem Klimov και δεν έπρεπε να τη χάσω. Βετεράνος σε πάνω από 36 αποστολές στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πατέρας μου ποτέ δεν υπήρξε ένθερμος θαυμαστής των ταινιών που αναφέρονται στον πόλεμο αντιλαμβανόμενος είτε τις ανακρίβειες, είτε την τάση της ρομαντικής θέασης των μαχών. Αυτή η ταινία ήταν το "Έλα να δεις", μια εξαιρετική αντιπολεμική ταινία. Χαίρομαι που έφτασα ως εκεί, εκείνη την ημέρα γιατί αυτό που είδα θα μείνει χαραγμένο μέσα μου για πάντα. Είναι ένα αριστούργημα, όχι μόνο για τον κινηματογράφο αλλά και για όλη την ανθρωπότητα.»
Βραβεία
Το "Έλα να Δεις" είναι ένα συγκλονιστικό έπος και αποτελεί μια βίαιη καταδίκη του πολέμου. Απέσπασε το Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Μόσχας το 1985.
Έχοντας αποσπάσει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας η αντιπολεμική ταινία του Ρώσου δημιουργού, Elem Klimov, κατατάσσεται μεταξύ των αριστουργημάτων του κινηματογράφου.
Σύνδεσμοι
                         
Αφίσα
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Elem Klimov | Σενάριο: Ales Adamovich, Elem Klimov | Πρωταγωνιστούν: Aleksey Kravchenko, Olga Mironova, Liubomiras Laucevičius, Valeriy Kravchenko, Vladas Bagdonas, Jüri Lumiste, Evgeniy Tilicheev, Viktor Lorents, Adolf Hitler (υλικό από αρχείο) Εταιρεία Παραγωγής: Mosfilm, Belarusfilm | Χώρα Παραγωγής: Σοβιετική Ένωση | Μουσική: Oleg Yanchenko, Μοzart Γλώσσες: Ρώσικα, Γερμανικά | Φωτογραφία: Aleksei Rodionov | Μοντάζ: Valeriya Belova | Κοστούμια: Eleonora Semyonova
  • Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου