Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Άρωμα Γυναίκας

Το Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014 θα προβληθεί η ταινία "Άρωμα Γυναίκας" του Martin Brest.

Δράμα | 157' | Έγχρωμη | 1992 | Η.Π.Α | Ακατάλληλο κάτω των 15

Πρόκειται για μια οσκαρικών προδιαγραφών ταινία, με βαθιά νοήματα για τη ζωή κι ουσία της. Ο Αλ Πατσίνο πάντως είναι χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια εξαιρετικός στο ρόλο που του χάρισε έπειτα από επτά υποψηφιότητες το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου.

Πρωτότυπος τίτλος: Scent of a Woman
Βασισμένο στη νουβέλα του Giovanni Arpino “Il Buio E Il Miele”
Σκηνοθεσία:Martin Brest
Σενάριο: Bo Goldman

Η προβολή θα γίνει στο ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ χάρτης
Ώρα: 21:00 
Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Υπόθεση
Η ταινία αφηγείται τη ζωή ενός τυφλού, απόστρατου αντισυνταγματάρχη, του Φρανκ Σλέιντ, Al Pacino, του οποίου η ζωή αλλάζει ριζικά, όταν ένας νεαρός φοιτητής, Chris O'Donnell, αναλαμβάνει να του κρατήσει συντροφιά κατά τη διάρκεια των Ευχαριστιών. Ένα ταξίδι στην Νέα Υόρκη, μια βόλτα με Φεράρι και λίγο άρωμα γυναίκας θα τους φέρουν πιο κοντά.
Βασισμένο στη νουβέλα του Giovanni Arpino “Il Buio E Il Miele”, το “Άρωμα Γυναίκας”, αποτελεί τη δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά, μετά την ιταλική έκδοσή του το 1974 με τίτλο “Il Profumo Di Donna”. Το “Άρωμα Γυναίκας” βέβαια, έμελλε να γίνει το πλέον γνωστό απ’ τα δύο στο ευρύ κοινό κι όχι άδικα να θεωρηθεί μία απ’ τις κορυφαίες ταινίες της δεκαετίας του ’90, αν κι όχι όλων των εποχών.
Μια ιστορία με βαθιά νοήματα για τη ζωή κι ουσία. Αυτό είναι κάτι που χωρίς αμφιβολία λείπει από τον σύγχρονο κινηματογράφο. Τα δρώμενα κι οι ίδιοι οι χαρακτήρες έχουν μεταξύ τους τόσο πολλές, γοητευτικές κι εκπληκτικές αντιφάσεις, πράγμα που καθιστά αδύνατο στο θεατή να μείνει αμέτοχος. Για τον Frank κάθε ελπίδα έχει βυθιστεί μαζί του στο σκοτάδι. Έχει αποφασίσει ν’ αποχαιρετήσει αυτό τον κόσμο, αφού δεν αντέχει άλλο να ζει στην τραγικότητα που αυτός του επιφύλαξε, αποδίδοντας πρώτα τον ύστατο χαιρετισμό σε ο,τι αγάπησε κι η ειρωνεία που εκφράζει είναι κάτι το απερίγραπτο. Απ’ την άλλη ο Charlie είναι ένας νέος γεμάτος δίψα για ζωή και που παρά την έλλειψη εμπειρίας θέλει να επιτύχει και να κερδίσει την καταξίωση. Τι κοινό μπορούν λοιπόν να έχουν δύο τόσο διαφορετικοί άνθρωποι; Ο ένας μπορεί και συμπληρώνει τα κενά του άλλου και ο καθένας τους μπορεί να βοηθήσει τον άλλο να κατανοήσει τις αξίες εκείνες που απουσιάζουν απ’ τη ζωή του. Και τελικά, μέσα από έναν μαραθώνιο, η συνάντησή τους, θα τους αλλάξει ολόκληρη τη ζωή και θα τους οδηγήσει στη λύτρωση και στην αποδοχή του εαυτού τους, έτσι όπως αυτός είναι. 
Ο Martin Brest σκηνοθετεί μια πραγματικά όμορφη κι ιδιαίτερη ταινία, που εξέχοντα ρόλο έχει, όχι τόσο η ιστορία, όσο οι πρωταγωνιστές, καθώς είναι θα μπορούσε να πει κανείς ανθρωποκεντρική. Μια ταινία κλασσική! Μια ταινία αριστουργηματική! Μια ταινία με ουσία! Μια ταινία μ` ένα ιδιαίτερο μεν, εξαιρετικό δε χιούμορ! Μια ταινία όπου η παρουσία του Al Pacino κάνει το πετσί σου να σηκώνεται και σε αφήνει το δίχως άλλο με το στόμα ανοιχτό. Μια ταινία όπου οι μουσικές μελωδίες σε ταξιδεύουν και ξεσηκώνουν όλες τις αισθήσεις σου. Μια ταινία όπου ουσιώδεις διάλογοι και πάθος γίνονται ένα και σε κάνουν να φιλοσοφείς, σε κάνουν να δεις τη ζωή μέσα από τα μάτια ανθρώπων διαφορετικών από 'σένα.

Παραλειπόμενα:
- Η ταινία είναι επανέκδοση της ιταλικής ταινίας του 1974 "Profumo di Donna". 
- Ο Al Pachino παρακολούθησε ένα σχολείο τυφλών και λέει ότι κατάφερε να παίξει το ρόλο με το να μην αφήνει τα μάτια του να εστιάσουν πουθενά. 

- Ο σκηνοθέτης αποκήρυξε την κομμένη έκδοση που παιζόταν σε αεροπορικά ταξίδια και έβαλε το όνομα Alan Smithee, που είναι σύνηθες ψευδώνυμο.  
Βραβεία
Όσκαρ Α΄ Ανδρικού ΡόλουΧρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας - Δραματική, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α' Ανδρικού Ρόλου - Δράμα, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου σε Κινηματογραφική Ταινία.

Σύνδεσμοι

                          

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Martin Brest | Σενάριο: Bo Goldman Ηθοποιοί: Al Pacino, Chris O'Donnell, James Rebhorn, Gabrielle Anwar, Philip Seymour Hoffman | Παραγωγοί: Martin Brest, G. Mac Brown, Ronald L. Schwary | Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α. | Μουσική: Thomas Newman | Γλώσσα: Αγγλικά | Φωτογραφία: Donald E. Thorin | ΜοντάζHarvey Rosenstock, William Steinkamp, Michael Tronick ΚοστούμιαAude Bronson - Howard Γυρίσματα ταινίας: Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϋ 
Trailer


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου